English

42. Belgrade Fashion Week koji je trajao od 28. oktobra do 3. novembra, zvanično je završen tradicionalnom dodelom nagrada. Domaćin svečane dodele nagrada ovoga puta je bio glamurozni restoran Credo hotela Marriott koji predstavlja relativno novo mesto na gastro sceni Beograda i svoju ponudu bazira na jedinstvenom kulinarskom iskustvu.

Tokom 42. izdanja Beogradske nedelje mode, etablirani majstori mode su iznova dokazali svoj kvalitet, a prisustvovali smo i revijama atraktivnih domaćih i stranih brendova. Videli smo i kreativnost novih, mladih, neafirmisanih dizajnera, kojima Nedelja mode konstantno pruža podršku. Čak 80 umetnika prezentovalo je svoje radove kroz revijske programe, ali i kroz BFW Art koncept u okviru kog smo videli brojne kvalitetne prezentacije i izložbe.

Belgrade Fashion Week je tokom 7 dana manifestacije postavio visoke standarde, a blistave utiske ponele su i brojne novinarske ekipe iz inostranstva, pa se tako dobra reč o srpskoj modnoj sceni čula daleko van granica naše zemlje, a posebnu pažnju ovih dana privukli su izveštaji u italijanskom Vogue-u. Beogradska nedelja mode je oduvek bila mesto na kom su već etablirani autori promovisali svoj rad i modne trendove, ali i na kom se mladim dizajnerima pružala prilika da zakorače u svet mode na velika vrata.

Predstavljamo vam dobitnike prestižnih nagrada:
Nagrada Boris Nikolić - Aleksandra Lalić
Specijalna nagrada Belgrade Fashion Week – Nevena Ivanović
Nagrada Bazar za najbolju kolekciju –Aleksandar Protić
Nagrada Bazar za ličnost od stila – Marija Tarlać
Nagrada Textil Designer Award – Dejana Momčilović
Najbolja manekenka BFW - Mia Niketić
Najbolji maneken BFW – Isidor Srdić
Nagrada Lepota i zdravlje za najbolju šminku – Daniela Palavestra za reviju Budislave Keković
Nagrada Lepota i zdravlje za najbolju frizuru – Đurđica Ivanović – Đuka za reviju Aleksandre Lalić
Nagrada Wannabe magazine za najbolju digitalnu prezentaciju – Ana Trošić Trajković, u njeno ime nagradu je preuzela poznata manekenka i DJ Nadežda Dimitrijević
Nagrada BFW Insta Shot – David Đorđević
Nagrada Gloria Glam – Sandra Perović, u njeno ime nagradu je preuzela poznata glumica Lena Bogdanović

Nakon zvaničnog dela programa, učesnici su se okupili na bini kako bi kraj 42. Belgrade Fashion Week-a ovekovečili zajedničkom fotografijom. Čestitamo svim dobitnicima nagrada i želimo im mnogo uspeha u nastavku karijere. Naredno izdanje Beogradske nedelje mode biće održano sredinom aprila 2018. godine!


U novom prostoru u srcu grada, dizajniranom za uživanje i kupovinu, predstavljene su najnovije kolekcije poznatih brendova, ali i najbolji radovi mladih dizajnera prikazani na različitim beogradskim lokacijama tokom trajanja Belgrade Fashion Week-a.
Okupljeni predstavnici medija, gosti manifestacije, brojne poznate ličnosti, ali i svi posetioci centra bili su u prilici da na novom i neočekivanom mestu uživaju u događaju koji je zatvorio jedan od najzančajnijih modnih projekata regiona.
Program je započet revijom premium brendova koje možete pronaći u Rajićeva šoping centru, da bi se nastavio prezentacijom čak 29 najboljih dizajnerskih komada koji su prikazani tokom trajanja Belgrade Fashion Week manifestacije.


Jelena Simonović i Mihajlo Čkovrić, pobednici su konkursa #BFWINSTASHOT prethodnog Belgrade Fashion Week-a, a njihove fotografije bile su izložene u foajeu Belexpocentru u izložbenom delu, tokom prva tri dana ove modne manifestacije.
Mladi fotografi uspeli su da zabeleže jedinstvene modne trenutke iza scene, tokom trajanja 41. Belgrade Fashion Week-a. Fotografi koji učestvuju na ovom konkursu imaju zadatak da uhvate što zanimljivije momente u svim fazama priprema pre počeka i posle revije iza scene. Nove pobednike proglasićemo na dodeli BFW nagrada, 15. novembra 2017.


Modni performans Sonje Krstić pod nazivom “Panonija” održan je u Manakovoj kući. Kontinuitet istraživanja primene tradicionalnih tehnika ručnog rada kroz unikatni pristup odeći i modnom dizajnu, autor Sonja Krstić nastavlja i u novoj kolekciji. Ovoga puta, u saradnji sa Asocijacijom udruženja vezilja “Seferin” iz Bačke Palanke, crpi inspiraciju iz bogatog nasleđa vezenih rukotvorina sa prostora Vojvodine. Deo modnog performansa bila je i izložba fotografija Jelene Jovanov na kojima su prikazani najnoviji Sonjini modeli.

U težnji da ostvari savremen izgled, stilizovanjem floralnih elemenata etno veza, koristi površine kragni, naramenica i pojaseva da potencira male volumene dekorativnih vezenih motiva. Punoća i raskoš bokora, kitica, venaca i lišća u trećoj dimenziji dominira, naglašena bojom i teksturom veza. Prefinjenost i preciznost veza dodatno teksturom ističu namerno parani i resani šavovi krojnih delova forme…

Otklon od etno stereotipa u formi postignut je transponovanjem kostima rimske provincije “Panonija” u moderne oblike velikih odevnih predmeta, bogatih naborima i drapiranjem tkanine ili malih, čvrstih, gornjih odevnih predmeta koji asociraju na rimske vojne oklope.

Bez obzira na tradicionalni pristup i inspiraciju, kolekcija komunicira estetikom urbano-ekscentričnog stila, bliskog potkulturnim stavovima mladih ljudi.


BFW Choice je novi koncept prodaje baziran na ideji o održivosti razvoja domaće autorske mode, koji je tokom ovog BFW-a ponudio modele najaktivnijih domaćih dizajnera kroz različite Pop Up postavke. U okviru ovog projekta, publika je imala priliku da vidi novi concept store u srcu Vračara – “Fab living by Una” u Krunskoj 50. Kreativni direktor i vlasnica ovog specifičnog mesta u Beogradu je Una Nikolić, nesvakidašnja dama, koja je karijeru gradila na 3 kontinenta, učestvovala u radu brojnih velikih medija, ali oduvek gajila posebnu strast prema umetnosti i uređenju prostora.

Prodajni prostor “Fab living by Una” odiše mirisima Afrike, ritmovima Ibice i urbanim vajbom metropola, stvoren je za ljude koji vole da putuju, otvoreni su za različite uticaje i ne boje se iznenađenja.


Poznata dizajnerka, Nataša Šarić je ovom prilikom predstavila deo nove kolekcije odeće i aksesoara, oba dizajnirana uz obilje skulpturalnih formi. Izložba je proizašla iz elemenata koje autorka koristi u kreiranju i koji čine njen autorski izraz. Kao i u svakom likovnom delu, detalj podržava celinu i celina podržava taj detalj, izloženi modeli su sačinjeni od različitih materijala koliko tipičnih – toliko i netipičnih za određenu formu. Sastavni deo izložbe bile su i fotografije modela čiji je autor naš čuveni modni fotograf Nebojša Babić.

“Ovom izložbom sam želela da predstavim svoj novi stvralački prostor i sve ono što se dešava u njemu. Ovde je izložen samo deo kolekcije koju svakodvenno stvaram, s tim što sam akcenat ovog puta stavila na torbe i kravate. Sa Nebojšom Babićem sarađujem već 25 godina i želela sam da ovom prilikom napravimo set fotografija koje će na jedan drugačiji način moje kreacije da približe i nekoj drugoj publici.”, rekla je Nataša Šarić.


Revijama autorske mode zatvoreno je poslednje revijsko veče beogradske nedelje mode. Publika je videla revije dizajnerki Teodore Pašalić i Ivane Pilje, Sonje Marunić - “Z O V // Primal Call //”, i brenda Sister Code by SBC.

Kolekcija Sonje Marunić “Z O V // Primal Call //” 2018., nas ZOVE da se probudimo i vratimo sami sebi, onome primalnom u nama, gde leži sva energija, snaga, agresija, strah, seksulani nagon – tamo gde leži naša iskonska priroda. Kao i u dosadašnjem radu dizajnerke Sonje Marunić, kolekcija se sastoji od čvrstih formi i jasnih, konstruktivnih krojeva. Pored kože, koja je neizbežan segment njenih kolekcija, korišćeni su kvalitativno različiti materijali, koji ove komade čine još specifičnijim i uzbudljivijim. SVE FOTOGRAFIJE>>>

Sisters – Code by SBC Switzerland je brend iza kod stoje dizajnerke Bojana i Vladana Veljković. Njihova nova kolekcija pod nazivom “Twin-Set”, namenjena je jakim ženama i muškarcima. Stil koji opisuje modele je business-elegant, a dominantne boje su bela i crna. Modeli su nosili patike Converse “One Star PERF LEATHER”. Zvezda ove revije svakako je bio Dejan Gvozden, pevač benda Kristali, čija je muzika pratila celu reviju. SVE FOTOGRAFIJE>>>

Teodora Pašalić je predstavila kolekciju “Untied” koja smelo prkosi sadašnjem trenutku i odbacuje mejnstrim u korist netipičnog. Monohromne (crna, bela) i tonirane boje (bež, maslinasto-zelena) usmeravaju pažnju na siluetu, a neočekivana presecanja i detalji dizajniranih modela u krajnjem rezultatu naglašavaju proporcije i provokativni karakter nosioca. SVE FOTOGRAFIJE>>>

Ivana Pilja, poznata i mnogo puta nagrađivane autorka prikazala je novu kolekciju, inspirisanu mineralima i kristalima, geometrijskim oblicima koji su tvorevina prirode. Posle prikazivanja kolekcije u legendarnom klubu Berghain u Berlinu, Ivana je priredila poseban koncept za Belgrade Fashion Week, a mladi muzičar Luke Black je doprineo da muzički deo bude poseban, koji je na sceni izvodio tehno operu. SVE FOTOGRAFIJE>>>


Kolekcija Ivane Vorguce pod nazivom “Ruke” zasniva se na davnim sećanjima, detinjstvu i relativno bliskoj istoriji. Konstrukcijski, kolekcija se sastoji iz amorfno građenih oblika koji su u sukobu sa oštrim, ravnim linijama poteklim iz vojne uniforme sa početka XX veka. Fokus kolekcije je na unisex komadima kao i tradicionalnom ručnom radu putem kojeg minula vremena bivaju oživljena i osavremenjena.

Na Modnim vinjetama videli smo kreacije Anđele Branković, objedinjene nazivom “Show must go on”, koje obiluju kolorom i teksturama, a tema same kolekcije jeste reciklaža u modnoj industriji odnosno pokušaj da se od sitnih korišćenih materijala stvori novi glamur i novi život.

Istraživanjem forme i poštovanjem toka materijala, studentima Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metroplitan dat je zadatak da kroz monohromatski kolorit istraže i istaknu samu formu dizajna. Svaki student se predstavio kroz jedan modni look u skladu sa sopstvenim senzibilitetom i time dao uvid u negovanje različitog pristupa i najbitnije umetničke individualnosti u modnom dizajnu.

Vintidž butik Jane Doe design store predstavio je zanimljive komade garderobe iz svog asortimana. Jane Doe Shop je koncept radnja u kojoj se može naći specijalna selekcija retkih vintidž komada garderobe, nakita i aksesoara kao i poseban izbor savremenih dizajnerskih radova iz Srbije i regiona. Osim vintidž i savremenog dizajna, Jane Doe razvija i svoju modnu kolekciju koja predstavlja rezultat dugogodišnjeg poslovanja.


“O bag” sa ponosom ističe da je sve dizajnirano i proizvedeno u Italiji i predstavlja prvi brend koji pruža mogućnost svojim klijentima da konačno sami kreiraju i biraju svoju torbu: oblik torbe, boju, drške, unutrašnju torbu i mnoštvo drugih detalja. Inovativni koncept ovog italijanskog Brenda oduševio je sve prisutne dame. Uživajući u raznovrsnim slatkišima i piću, poznate dame su mogle u potpunosti da se prepuste mašti birajući kako bi njihova idealna torba izgledala.

“O bag” je sinonim za inovaciju, mnogostranost, boje, razigranost, brend je nastao 2009. godine sa vizijom da se napravi personalizovan proizvod italijanskog dizajna u kombinaciji sa industrijskim materijalima. Dizajnerski tim, svojim originalnim idejama, klijentima nudi jedinstven stil i autentični pečat, osluškujuci sve njihove potrebe i želje, ali i sugestivno predlaže svoje nove kolekcije iz sezone u sezonu. Svaki proizvod je kreiran sa posebnom pažnjom, a njegov izgled se može menjati i oplemenjivati odgovarajućim mu aksesoarima.

“O bag” je za svoje kratko postojanje razvio celu paletu modela torbi, pa tako postoje: “O bag classic”, “O mini”, “O chick”, “O folder”, “O fifty”, “O city”, “O pocket”. Osim torbi, klijenti mogu sami da kreiraju svoj sat i naočare, sami biraju mehanizam i narukvicu a sve to se kroz samo nekoliko trenutaka spaja u radnji a klijent na licu mesta dobija gotov personalizovani predmet.

Ovaj italijanski brend je zahvaljujući svojoj originalnosti, prilagodljivosti, upotrebi avangardnih materijala i mnoštvu nesvakidašnjih proizvoda (satovi, naočare za sunce, narukvice, obuća, zidni satovi, lampe...) za kratko vreme postao apsolutni hit širom sveta.


Revije Martini Vesto su pravi mali spektakli na Beogradskim nedeljama mode, te se to desilo i ovog puta. U zanimljivoj scenografiji sa persijskim ćilimima, i kristalnim lusterom, modeli Boška Jakovljevića zablistali su u punom sjaju. Glavna karakteristika svakog odevnog komada sa potpisom Martini Vesto jeste da su izrađeni od materijala visokog kvaliteta i da odišu individualnošću. Tako je bilo i ovoga puta, a nova kolekcija poznatog brenda pokriva tri aspekta: street style, casual chic i red carpet. Od ove sezone veliki deo predstavljenih kreacija ulazi u komercijalni lanac prodajnih mesta Martini Vesta. Ekskluzivna revija okupila je veliki broj poznatih ličnosti, a posebna atrakcija ove revije bio je nastup Ane Stanić, koja je otpevala svoj najnoviji hit ''Ono što smo mi'' uz koreografiju poznatog plesača Milana Gromilića, a oboje su, naravno bili obučeni u odela ovog popularnog brenda.


Nova kolekcija brenda Lily Taylor nastala je kao svojevrsni memento na različita putovanja i lokacije na kojima je tokom poslednjih godina boravila Ljiljana Joksović Mutić, koja i stoji iza ovog brenda. Kroz kolekciju diskretno provejava boho stil na bluzama i haljinama, a u jedinstvu sa pročišćenom i oštrijom formom kaputa. OSTALE FOTOGRAFIJE

Mladi dizajner Marko Glavinić predstavio je kolekciju 'Osam' koja se bavi tematikom beskonačnosti. Glavni element Markove kolekcije je forma kineskog kostima, transponovana u ovovremensku, polu-sportsku formu, dok su siluete nešto ležernije, ali ne bez karakterističnih naglašenih krojeva i detalja. Priču dopunjuje saradnja sa makedonskim brendom custom made obuće, Signature Satje Grabuloskog. OSTALE FOTOGRAFIJE

Kolekcija Ane Trošić Trajković ove sezone nosi naziv „42“ i predstavlja nastavak prethodne mini kolekcije, takođe inspirisane romanom „Autostoperski vodič kroz galaksiju“. Kolekcija je potpuno „obojena“ atmosferom iz romana, tako da se oslanja na modu 70ih godina prošlog veka. Dizajnerka je u smislu kolorita kombinovala pastelne tonove sa osnovnim i fluo bojama, a kao novinu u odnosu na prethodne kolekcije, crna i bela su daleko više zastupljene. Aksesoari su obogaceni 3d oblicima motiva, a sve u eksploziji boja, dezena i igre tekstura. Među manekenkama našla se i pevačica Sara Jo. OSTALE FOTOGRAFIJE


Vesna Kracanović predstavila je kolekciju “Snug harbor” inspirisanu motivima kao što su oblaci na horizontu, kuće iz pomorskih predela, boje isprane vremenskim prilikama. Spokojna ležernost klasično crvene i plave istrpeće oluju – baš kako treba za bezvremene odaje, s kraja na kraj kuće.

Aleksandra Lalić prikazala je svoje nove kreacije, a kao i do sada i ova “LalicA” ostala je dosledna svom kreativnom izrazu. Kolekcija je inspirisana kulturološkim mitovima o ženstvenosti. Dandy ludačka košulja, osvežena belom kragnom je lajtmotiv ovogodišnjeg predstavljanja.

Brend GetUp by Jasmina Vujović ove sezone predstavio je kolekciju “Circle”, inspirisanu ovim geometrijski zatvorenim oblikom. Sam krug i njegovi delovi predstavljaju osnovu kolekcije i formiraju različite odevne komade i aksesoare. Nežni tonovi roze materijala, netipićnog za uobičajenu paletu suprotstavljeni su očekivanoj crnoj, kao i grubosti najlonskih traka i predimenzioniranih kopči. Manekenke su nosile Conversel “One Star” patike koje su savršeno odgovarale modnoj ideji Jasmine Vujović.

Kolekcijom Budislave Keković dominira crna boja, a prilikom izrade nove kolekcije “Distance” vodila se filozofijom da odeća predstavlja važno sredstvo komunikacije, ali i mogućnost čuvanja individualnosti. Dizajnerka smatra da svaki odevni predmet predstavlja način na koji kreiramo odnos sa svetom oko sebe, ali i naš štit.

Milena Radović predstavila je kolekciju “Igra krugova” koju odlikuju svedene forme komada, upotpunjene pomenutim simbolom koji se kroz kolekciju provlači bilo kao metalni detalj na modelu, motiv na materijalu, ili deo forme pri izradi.

Zajedničku reviju dizajnera “Belgrade Design District-a” zaokružila je nova kolekcija Dejane Momčilović koja predstavlja svojevrsni mix panka i klasičnog kroja. Modeli su izrađeni od vunenog štofa, svile, PVC-a, šljokica i metala u bojama burgundca i duvana, sa primesama sive, crne i pink. Manekenke su nosile obuću brenda Nine West, upotpunjujući ženstvenost Dejaninih kreacija.


Kompanija Alex Fashion iz Novog Sada proteklog vikenda u Belexpocentru, predsavila je kolekciju "Novi Sad grad kulture". Ova kolkecija je posvećena savremenoj populaciji i brzom tempu života. Kolekcija je izrađena od najkvalitetnijih materijala, udobnog i modernog kroja. Reviju je pratio plesni performans, a pored klasičnih sportskih odevnih komada, prikazana je i kolekcija kupaćih kostima.


Nevena Ivanović i njen Neo Design posle izvanrednog uspeha na London Fashion Week/u, prikazala je kolekciju „Atehneo“. Kolekcija pruža NEOgraničene mogućnosti kombinovanja gde svaki NEO komad ima svoju priču u kojoj se NEO pojedinac izdvaja iz mase. U svemu tome leži spona zbog koje je NEO design na ovoj reviji udružio snage sa kompanijom Vip mobile, budući da njihova NEOgraničena komunikacija šalje poruku koja nedvosmisleno probija granice postojećeg. Ovaj NEObični tandem poručuje da NEO kreira slobodu i ohrabruje pojedince da budu svoji.

O ovoj kolekciji, pisao je i britanski Vogue, a revijom na 42. Belgrade Fashion Week-u, Nevena je još jednom pokazala izuzetan talenat kojim okupira pažnju brojnih internacionalnih modnih stručnjaka, a to dokazuje gromoglasni aplauz koji je u više navrata pratio sjajan performans koji su pored modela upriličili i plesna grupa 2hot4stage i mlada, talentovana pevačica i autorka Tamara Ristić Kezz.


NOIZZ Fashion Award je način da se podrženajmlađi autori u okviru BFW projekta Fashion Incubator. Na reviji su se predstavili brojni mladi dizajneri: Anđela Bulatović, Dmitar Babkov, Etoile, Georgione Essi, Katarina Đorđević, Lovro Ivančić, M.Fiction, Maja Mitrović, Mina Cvetinović, Nevena Krivokapić, Sara Jovanović, Shaleva Couture, Sofija Urumović, Sofija Drinčić, Sonja Jocić, Stevan Božanović, Tara Lalić, Treehana. Prvo mesto osvojila je Sofija Urumović koja će biti nagrađena odlaskom na predstojeći London Fashion Week i imati priliku da se upozna sa britanskom modnom scenom. Drugo mesto pripalo je Tari Lalić, dok su poziciju na trećem mestu podelili maldi kreatori Mina Cvetinović i Katarina Đorđević.


Studenti i diplomci beogradskih umetničkih fakulteta oduševli su mnogobrojnu publiku 42. Belgrade Fashion Week-a.
Sa Fakulteta primenjenih umetnosti svoje kolekcije predstavili su:
- Jovana Pantić predstavila je kolekciju pod nazivom "Mii" namenjenu muškarcima i ženama, koja se zasniva na istraživanju dualizma i emotivne konekcije koju gradimo kroz odeću. - Kolekcija “Dvojina” Milane Radosavac posvećena je ljubavi i odiše bogatstvom boja: od pastelno plave, roze, sive, do tamno plave, agresivnih pink, cinober tonova do modro zelene, akcentovane crnom, bordo i tamno braon. Materijali su transparentni (organdin), mat (trevira), metalik, rastegljivi (mokra likra), kruti (pamuk, keper). Linije su zaobljene, ravne, pa čak i oštre. - Milica Baltovski – kolekcija “Letter” sa svojim dvosmislenim ali neraskidivim značenjem u engleskom jeziku: pismo, odnosno, slovo, izvedena je iz teme diplomskog rada Razgovor (od monologa do dijaloga). Kroz istraživanje materijala i dodira, a pre svega slušanje zvuka, boje i njene gradacije od providnosti do punoće, pretapale su se kroz siluete istaknute linijom ramena i njenim skladanim tokom. - Kreacije iz kolekcije “Line” mlade dizajnerke Nataše Dželetović, čini šest modela inspirisanih Edvardijanskim periodom sa početka 20. veka. Cela kolekcija predstavlja novu ulogu žene, nastupajući funkcionalizam, smele boje ali pre svega ženstvenost. - Tamara Milić - kolekcija „Iza ogledala“ obuhvata šest ženskih modela haljine i šest modela cipela, za čiju izradu su korišćeni materijali taft u boji kraljevsko plave (koja je najzastupljenija), smargadno zelene i boje peska.

Accademia del Lusso: Svoje diplomske kolekcije predstavili su studenti završne godine Vasilija Đalović, Jelena Đukanović, Zorana Vujanić, Andrijana Drinčić i Tijana Milunović. OSTALE FOTOGRAFIJE>>>

Fakultet za umetnost i dizajn Džon Nezbit: - Aleksandra Božović pronašla je inspiraciju za svoju kolekciju u geometriji i A liniji. Kolekcija odiše klasikom i nosi sa sobom dozu jednostavnosti i elegancije, sa ručno našivenim detaljima od neobičnog i neklasičnog materijala u obliku mreže kvadrata. - Jovana Bogosavljević prikazala je kolekciju čiji je dizajn definisan karakterističnim elementima vojne uniforme. Kolorit je sveden na ahromatsku skalu najrazličitijih hladnih nijansi sive, a oživljen je meliranim nitima srebrne kao i tonovima crvene u vidu postave i detalja u kolekciji. OSTALE FOTOGRAFIJE>>>Welcome