English

TRIBUTE TO BORIS NIKOLIĆ – je revija kojom se otvara 43. BFW, a kojom se ujedno obeležava 10 godina od odlaska ovog mladog dizajnera i isto toliko godina otkad Belgrade Fashion Week i Fondacija B92 dodeljuju nagradu za savremeni modni izraz koja nosi njegovo ime. U reviji učestvuju neka od najpoznatijih dizajnerskih imena naše modne scene, dobitnici nagrade Boris Nikolić, Borisovi prijatelji, kolege i profesori sa fakulteta.

FASHION SCOUT SOUTH EAST EUROPE – finalna revija regionalnog konkursa dizajnera iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Njihove radove ocenjivaće eminentni internacionalni žiri - Martyn Roberts - direktor Fashion Scout, Niamh Tuft - savet za modu British Council, Riccardo Terzo -Vogue Italia.  Pobednik konkursa kao nagradu dobija reviju na London Fashion Week-u u septembru u okviru Fashion Scout programa Ones to Watch.

VRHUNSKI DOMAĆI DIZAJNERI – BFW je manifestacija koja je pokrenuta i da bi promovisala vrhunske talente i autentična dostignuća lokalne modne scene. Dragana Ognjenović, Ana Ljubinković ili Aleksandra Lalić, aktuelna dobitnica nagrade Boris Nikolić, su samo neka od eminentnih imena domaće mode koja svoje nove kolekcije prikazuju na ovom BFWu.

POZNATI BRENDOVI - Martini Vesto by Boško tradicionalno predstavlja atraktivnu mušku modu za sve prilike. Fashion concept store MIAMAYA  prikazaće nam najnovije modne trendove za dame najpoznatijih svetskih brendova.  Po prvi put na BFWu  modele za savremenog muškarca primenljive u svakoj životnoj situaciji predstaviće poznati domaći brend Barbosa.  

BELGRADE DESIGN DISTRICT – autentični beogradski prostor koji okuplja atraktivne domaće dizajnere nudi  jedinstvene modele autorske mode. Nedelja mode i ovoga puta pruža svesrdnu podršku  predstavljanju njihovog kreativnog rada.

INOSTRANI GOSTI – svoje aktuelne modele predstaviće Kamran Patel i Anupreet Sidhu, indijski dizajneri, koji svoje karijere grade u Londonu. Internacionalni karakter manifestacije upotpuniće i urednici prestižnih medija iz Velike Britanije.

FASHION INCUBATOR - poseban projekat Udruženja dizajnera - BFW Design Collective kroz koji se nastavlja podrška mladim dizajnerima.   BFW ART PROGRAM – obeležiće izložba Fashion & Accessories, na kojoj će biti izložene kolekcije modnih detalja za aktuelnu sezonu. Pobednik BFW InstaShot konkursa, David Đorđević predstaviće svoju izložbu fotografija BEHIND THE SCENE.  


Aleksandra Lalić u modnom izrazu primenjuje znanja stečena kroz studije istorije umetnosti. Ona kroz svoj modni brend LalicA preispituje popularna shvatanja ženstvenosti kao i društveni značaj odeće.

Njena najnovija kolekcija Drugarice, koju ćemo imati prilike da vidimo na 43. Belgrade Fashion Week-u, inspirisana je prikazima žena u borbi za ravnopravnost. S jedne strane, kroz antifašističku borbu pred i u Drugom svetskom ratu, a s druge, kroz pokret ženskog pisma kao književne delatnosti koja artikuliše žensko telo i njegovo iskustvo. Svojim radovima Aleksandra konstantno privlači pažnju i šire i stručne javnosti a revija koja nas očekuje deo je nagrade "Boris Nikolić" koju je osvojila u prošle godine.


Pobednik prošlogodišnjeg BFW Instashot konkursa za mlade fotografe, David Đorđević kao nagradu dobio je samostalnu izložbu koja će biti organizovana 24. aprila u prostoru Marsh open space u Cetinjskoj ulici.

"S obzirom na to da bih voleo da fotografišem za modne časopise, odlučio sam da se prijavim za BFW INSTASHOT kako bih stekao novo iskustvo. Želeo sam da pokažem trenutke koji nisu dostupni široj javnosti, trud i energiju koju svi ulazu i da osetim sjajnu atmosferu BFW-a. Poseban utisak na mene je ostavila pozitivna tenzija koja, čini mi se, posebno doprinosi tome da sve na kraju prođe uspešno. BFW tim je fantastičan i predusretljiv i ovaj konkurs je odlična priprema za sve mlade fotografe koji žele da steknu novo iskustvo iz oblasti mode.

Suočavao sam se sa brojnim tehničkim problemima koji su mi bili podsticaj da uložim dodatni napor. Zbog svega toga nagrada mi jako znači i inspiriše me u daljem usavršavnaju i napretku u poslu". Rekao je David i pozvao sve ljubitelje mode i fotografije da posete izložbu.

Konstantno podstičući edukativni aspekt Nedelje mode, MS Click i ove sezone organizuje konkurs BFW Insta Shot i pruža mladim umetnicima priliku da kvalitetno promovišu svoj rad.


Inspirisani kreativnom energijom domaćih modnih autora, novim idejama  mladih talenata i duboko verujući da je moda umetnost počinjemo 43. Beogradsku Nedelju mode.

Negujući kulturu sećanja na talentovanog i kreativnog  modnog vizionara, čiji radovi i danas inspirišu, svečano otvaranje 43. BFWa  posvećujemo Boris Nikoliću.

Beogradski dizajneri, Borisove kolege i prijatelji, kao i dobtnici Nagrade za savremeni modni izraz „Boris NIkolić“, slave kreativnost, ljubav i znanje kroz modele inspirisane Borisovim kolekcijama. Na reviji će se predstaviti: Doda Komad, JSP – Jelena i Svetlana Proković,  Aleksandar Protić, Ana Ljubinković, Tamara Radivojević, Ivana Pilja, Ljuba Sikimić, Milica Vukadinović, Sonja Jocić, Aleksandra Lalić, Valentina Obradović,  Lana Pavlović, Dijana Vujačić, Lidija Vujović, Lidija Jovanović, Danijela Knežević,  Maja Atanasijević Zipa Yoma, Ashok Murty.

„Ako vam je jedan život bio nedovoljan da postignete svoje ciljeve i probate sve ono vredno probanja, onda vam sigurno ni još nekoliko narednih ne bi puno pomoglo“ – Boris Nikolić, iz intervjua 2007.


U novom prostoru u srcu grada, dizajniranom za uživanje i kupovinu, predstavljene su najnovije kolekcije poznatih brendova, ali i najbolji radovi mladih dizajnera prikazani na različitim beogradskim lokacijama tokom trajanja Belgrade Fashion Week-a.
Okupljeni predstavnici medija, gosti manifestacije, brojne poznate ličnosti, ali i svi posetioci centra bili su u prilici da na novom i neočekivanom mestu uživaju u događaju koji je zatvorio jedan od najzančajnijih modnih projekata regiona.
Program je započet revijom premium brendova koje možete pronaći u Rajićeva šoping centru, da bi se nastavio prezentacijom čak 29 najboljih dizajnerskih komada koji su prikazani tokom trajanja Belgrade Fashion Week manifestacije.


Modni performans Sonje Krstić pod nazivom “Panonija” održan je u Manakovoj kući. Kontinuitet istraživanja primene tradicionalnih tehnika ručnog rada kroz unikatni pristup odeći i modnom dizajnu, autor Sonja Krstić nastavlja i u novoj kolekciji. Ovoga puta, u saradnji sa Asocijacijom udruženja vezilja “Seferin” iz Bačke Palanke, crpi inspiraciju iz bogatog nasleđa vezenih rukotvorina sa prostora Vojvodine. Deo modnog performansa bila je i izložba fotografija Jelene Jovanov na kojima su prikazani najnoviji Sonjini modeli.

U težnji da ostvari savremen izgled, stilizovanjem floralnih elemenata etno veza, koristi površine kragni, naramenica i pojaseva da potencira male volumene dekorativnih vezenih motiva. Punoća i raskoš bokora, kitica, venaca i lišća u trećoj dimenziji dominira, naglašena bojom i teksturom veza. Prefinjenost i preciznost veza dodatno teksturom ističu namerno parani i resani šavovi krojnih delova forme…

Otklon od etno stereotipa u formi postignut je transponovanjem kostima rimske provincije “Panonija” u moderne oblike velikih odevnih predmeta, bogatih naborima i drapiranjem tkanine ili malih, čvrstih, gornjih odevnih predmeta koji asociraju na rimske vojne oklope.

Bez obzira na tradicionalni pristup i inspiraciju, kolekcija komunicira estetikom urbano-ekscentričnog stila, bliskog potkulturnim stavovima mladih ljudi.


BFW Choice je novi koncept prodaje baziran na ideji o održivosti razvoja domaće autorske mode, koji je tokom ovog BFW-a ponudio modele najaktivnijih domaćih dizajnera kroz različite Pop Up postavke. U okviru ovog projekta, publika je imala priliku da vidi novi concept store u srcu Vračara – “Fab living by Una” u Krunskoj 50. Kreativni direktor i vlasnica ovog specifičnog mesta u Beogradu je Una Nikolić, nesvakidašnja dama, koja je karijeru gradila na 3 kontinenta, učestvovala u radu brojnih velikih medija, ali oduvek gajila posebnu strast prema umetnosti i uređenju prostora.

Prodajni prostor “Fab living by Una” odiše mirisima Afrike, ritmovima Ibice i urbanim vajbom metropola, stvoren je za ljude koji vole da putuju, otvoreni su za različite uticaje i ne boje se iznenađenja.


Poznata dizajnerka, Nataša Šarić je ovom prilikom predstavila deo nove kolekcije odeće i aksesoara, oba dizajnirana uz obilje skulpturalnih formi. Izložba je proizašla iz elemenata koje autorka koristi u kreiranju i koji čine njen autorski izraz. Kao i u svakom likovnom delu, detalj podržava celinu i celina podržava taj detalj, izloženi modeli su sačinjeni od različitih materijala koliko tipičnih – toliko i netipičnih za određenu formu. Sastavni deo izložbe bile su i fotografije modela čiji je autor naš čuveni modni fotograf Nebojša Babić.

“Ovom izložbom sam želela da predstavim svoj novi stvralački prostor i sve ono što se dešava u njemu. Ovde je izložen samo deo kolekcije koju svakodvenno stvaram, s tim što sam akcenat ovog puta stavila na torbe i kravate. Sa Nebojšom Babićem sarađujem već 25 godina i želela sam da ovom prilikom napravimo set fotografija koje će na jedan drugačiji način moje kreacije da približe i nekoj drugoj publici.”, rekla je Nataša Šarić.


Revijama autorske mode zatvoreno je poslednje revijsko veče beogradske nedelje mode. Publika je videla revije dizajnerki Teodore Pašalić i Ivane Pilje, Sonje Marunić - “Z O V // Primal Call //”, i brenda Sister Code by SBC.

Kolekcija Sonje Marunić “Z O V // Primal Call //” 2018., nas ZOVE da se probudimo i vratimo sami sebi, onome primalnom u nama, gde leži sva energija, snaga, agresija, strah, seksulani nagon – tamo gde leži naša iskonska priroda. Kao i u dosadašnjem radu dizajnerke Sonje Marunić, kolekcija se sastoji od čvrstih formi i jasnih, konstruktivnih krojeva. Pored kože, koja je neizbežan segment njenih kolekcija, korišćeni su kvalitativno različiti materijali, koji ove komade čine još specifičnijim i uzbudljivijim. SVE FOTOGRAFIJE>>>

Sisters – Code by SBC Switzerland je brend iza kod stoje dizajnerke Bojana i Vladana Veljković. Njihova nova kolekcija pod nazivom “Twin-Set”, namenjena je jakim ženama i muškarcima. Stil koji opisuje modele je business-elegant, a dominantne boje su bela i crna. Modeli su nosili patike Converse “One Star PERF LEATHER”. Zvezda ove revije svakako je bio Dejan Gvozden, pevač benda Kristali, čija je muzika pratila celu reviju. SVE FOTOGRAFIJE>>>

Teodora Pašalić je predstavila kolekciju “Untied” koja smelo prkosi sadašnjem trenutku i odbacuje mejnstrim u korist netipičnog. Monohromne (crna, bela) i tonirane boje (bež, maslinasto-zelena) usmeravaju pažnju na siluetu, a neočekivana presecanja i detalji dizajniranih modela u krajnjem rezultatu naglašavaju proporcije i provokativni karakter nosioca. SVE FOTOGRAFIJE>>>

Ivana Pilja, poznata i mnogo puta nagrađivane autorka prikazala je novu kolekciju, inspirisanu mineralima i kristalima, geometrijskim oblicima koji su tvorevina prirode. Posle prikazivanja kolekcije u legendarnom klubu Berghain u Berlinu, Ivana je priredila poseban koncept za Belgrade Fashion Week, a mladi muzičar Luke Black je doprineo da muzički deo bude poseban, koji je na sceni izvodio tehno operu. SVE FOTOGRAFIJE>>>


Kompanija Alex Fashion iz Novog Sada proteklog vikenda u Belexpocentru, predsavila je kolekciju "Novi Sad grad kulture". Ova kolkecija je posvećena savremenoj populaciji i brzom tempu života. Kolekcija je izrađena od najkvalitetnijih materijala, udobnog i modernog kroja. Reviju je pratio plesni performans, a pored klasičnih sportskih odevnih komada, prikazana je i kolekcija kupaćih kostima.


Nevena Ivanović i njen Neo Design posle izvanrednog uspeha na London Fashion Week/u, prikazala je kolekciju „Atehneo“. Kolekcija pruža NEOgraničene mogućnosti kombinovanja gde svaki NEO komad ima svoju priču u kojoj se NEO pojedinac izdvaja iz mase. U svemu tome leži spona zbog koje je NEO design na ovoj reviji udružio snage sa kompanijom Vip mobile, budući da njihova NEOgraničena komunikacija šalje poruku koja nedvosmisleno probija granice postojećeg. Ovaj NEObični tandem poručuje da NEO kreira slobodu i ohrabruje pojedince da budu svoji.

O ovoj kolekciji, pisao je i britanski Vogue, a revijom na 42. Belgrade Fashion Week-u, Nevena je još jednom pokazala izuzetan talenat kojim okupira pažnju brojnih internacionalnih modnih stručnjaka, a to dokazuje gromoglasni aplauz koji je u više navrata pratio sjajan performans koji su pored modela upriličili i plesna grupa 2hot4stage i mlada, talentovana pevačica i autorka Tamara Ristić Kezz.


NOIZZ Fashion Award je način da se podrženajmlađi autori u okviru BFW projekta Fashion Incubator. Na reviji su se predstavili brojni mladi dizajneri: Anđela Bulatović, Dmitar Babkov, Etoile, Georgione Essi, Katarina Đorđević, Lovro Ivančić, M.Fiction, Maja Mitrović, Mina Cvetinović, Nevena Krivokapić, Sara Jovanović, Shaleva Couture, Sofija Urumović, Sofija Drinčić, Sonja Jocić, Stevan Božanović, Tara Lalić, Treehana. Prvo mesto osvojila je Sofija Urumović koja će biti nagrađena odlaskom na predstojeći London Fashion Week i imati priliku da se upozna sa britanskom modnom scenom. Drugo mesto pripalo je Tari Lalić, dok su poziciju na trećem mestu podelili maldi kreatori Mina Cvetinović i Katarina Đorđević.


Studenti i diplomci beogradskih umetničkih fakulteta oduševli su mnogobrojnu publiku 42. Belgrade Fashion Week-a.
Sa Fakulteta primenjenih umetnosti svoje kolekcije predstavili su:
- Jovana Pantić predstavila je kolekciju pod nazivom "Mii" namenjenu muškarcima i ženama, koja se zasniva na istraživanju dualizma i emotivne konekcije koju gradimo kroz odeću. - Kolekcija “Dvojina” Milane Radosavac posvećena je ljubavi i odiše bogatstvom boja: od pastelno plave, roze, sive, do tamno plave, agresivnih pink, cinober tonova do modro zelene, akcentovane crnom, bordo i tamno braon. Materijali su transparentni (organdin), mat (trevira), metalik, rastegljivi (mokra likra), kruti (pamuk, keper). Linije su zaobljene, ravne, pa čak i oštre. - Milica Baltovski – kolekcija “Letter” sa svojim dvosmislenim ali neraskidivim značenjem u engleskom jeziku: pismo, odnosno, slovo, izvedena je iz teme diplomskog rada Razgovor (od monologa do dijaloga). Kroz istraživanje materijala i dodira, a pre svega slušanje zvuka, boje i njene gradacije od providnosti do punoće, pretapale su se kroz siluete istaknute linijom ramena i njenim skladanim tokom. - Kreacije iz kolekcije “Line” mlade dizajnerke Nataše Dželetović, čini šest modela inspirisanih Edvardijanskim periodom sa početka 20. veka. Cela kolekcija predstavlja novu ulogu žene, nastupajući funkcionalizam, smele boje ali pre svega ženstvenost. - Tamara Milić - kolekcija „Iza ogledala“ obuhvata šest ženskih modela haljine i šest modela cipela, za čiju izradu su korišćeni materijali taft u boji kraljevsko plave (koja je najzastupljenija), smargadno zelene i boje peska.

Accademia del Lusso: Svoje diplomske kolekcije predstavili su studenti završne godine Vasilija Đalović, Jelena Đukanović, Zorana Vujanić, Andrijana Drinčić i Tijana Milunović. OSTALE FOTOGRAFIJE>>>

Fakultet za umetnost i dizajn Džon Nezbit: - Aleksandra Božović pronašla je inspiraciju za svoju kolekciju u geometriji i A liniji. Kolekcija odiše klasikom i nosi sa sobom dozu jednostavnosti i elegancije, sa ručno našivenim detaljima od neobičnog i neklasičnog materijala u obliku mreže kvadrata. - Jovana Bogosavljević prikazala je kolekciju čiji je dizajn definisan karakterističnim elementima vojne uniforme. Kolorit je sveden na ahromatsku skalu najrazličitijih hladnih nijansi sive, a oživljen je meliranim nitima srebrne kao i tonovima crvene u vidu postave i detalja u kolekciji. OSTALE FOTOGRAFIJE>>>


Evica Milovanov Penezić je modna dizajnerka specijalizovana za odeću i modne dodatke od kože. Posvećena je dizajniranju rukavica neobičnog oblika. Dobitnica je mnogih modnih nagrada. Njene rukavice se prave na tradicionalan način, bez masovne produkcije. Razlikuju se ne samo kvalitetom izrade već i svojim dizajnom a prave se ili kao unikatni parovi ili u ograničenim dizajnerskim serijama.

Gordana Perenčević prezentovala je kolekciju nakita koji je nazvala “Blooming” - PET, duvano staklo, plastika, Swarovski, silver plated metal, su osnovni elementi ove atraktivne kolekcije nakita.

Ivana Desnica ID Design Unique Leather Jewelry kroz proces ručne izrade, koristeći tehnike starih zanata, stvara unikatni nakit savremenog dizajna. Osvešćen nekontrolisanim konzumerizmom i zagađenjem kao glavnim svetskim problemima, ovaj brend prati koncept održivog dizajna koji predstavlja jedan od mehanizama za smanjenje zagađenja naše planete. Sa ovim ciljem, ID Design ide koracima velikih modnih kuća i svetski poznatih dizajnera koji kroz postupke redizajna, reciklaže i re-upotrebe pokazuju svest o globalnim problemima, daju svoj doprinos njihovom otklanjanju i podižu koncept mode na novi nivo, ne ograničavajući se samo na pojmove 'trend' i 'šoping'. Ovaj brend se ne ustručava da koristi male ostatke visokokvalitetne i skupe kože koja u velikim proizvodnim sistemima predstavlja višak i gotovo se uvek baca, jer se na ovaj način pored kvaliteta materijala i izrade dobija i sasvim nova estetika, koja je u skladu sa novim modnim tendencijama.

Iskra nakit dizajnira autentičan i nesvakidašnji srebrnog nakit obogaćen dragim i poludragim kamenjem različitog oblika i veličine. U ponudi su sve vrste nakita izrađene od srebra 925, zlata i rodijuma. Posebno je zanimljivo ekskluzivno prstenje - ručni rad umetničke radionice, vrhunskog dizajna, kvalitetne i precizne obrade, veoma neobično i atraktivno. Radi se o unikatnom nakitu koje se izraduje samo u jednom komadu, nosi godinama i ostavlja u nasleđe. Ukoliko želite drugačiji, neobičan nakit u kome će Vaša individualnost doći do izrašaja Iskra nakit je pravi izbor za Vas.

Ladola Lu je brend koji je rođen u Firenci, sazreo u Srbiji. Ovaj nakit već deceniju ispunjava potrebe žena sa najistančanijim ukusom. Kao pionir ove vrste nakita kod nas, radjen je isključivo od najkvalitetnije italijanske bižuterije u kombinaciji sa swarovski kristalima, dragim kamenjem, srebrom, zlatom i antikvitetnom bizuterijom.


Brojni zaljubljenici u modu, ovom prilikom mogli su da uživaju u prezentaciji modnih trendova za predstojeću sezonu, iskoriste priliku da kupuju uz ekskluzivne popuste, a dobar provod bio je zagarantovan uz koktele, DJ-a i dobro uigran tim igrača. Događaj je privukao pažnju i poznate pevačice Ane Stanić koja je cele večeri uživala u atmosferi i isprobavala modele iz nove kolekcije pomenutih brendova.

Nova Esprit kolekcija visokog kvaliteta, sa miksom prirodnih materijala i svakodnevne mode je tu da sa lakoćom izrazite svoj inidividualizam. Pozivamo vas da otkrijete najrazigraniju Esprit kolekciju do sada! Dekorativni til i karneri u kombinaciji sa kožom pokazaće vaš modni snažni stav i dobro poznavanje modnih smernica ove sezone. To isto važi za karirane dezene koji uveliko vladaju na svakodnevnoj modnoj sceni. Ukoliko u garderoberu nemate jedan takav komad, pravo je vreme da nabavite ešarpu ili košulju. Nagradite i upotpunite svoje crno i sive kombinacije sa detaljima crvene boje ili kariranim dezenom. Neka modni detalji poput crvenih beretki, rukavica sa nitnama i torbi sa bedževima budu neizostavni detalji vaše zimske kombinacije. Izrazite svoju romatičnu stranu prirode.

Multibrend koncept store Sportina je nove kolekcije 2017. opisao sloganom #stepintothespotlight. Pod svetlima reflektora se našla zimska kolekcija Morgan i Fracomina, koje odišu ženstvenošću i elegancijom. Uvek hrabri Marx je sve ljubitelje trendni modnih komada obradovao super porukom #momentswithmarx, koja poručuje da je osmeh najbitniji modni detalj. Dame i džentlmeni u Marx kombinacijama ostavljaju nezaboravan utisak bilo da su odeveni u elegantne komade za večernji izlazak ili su u kvalitetnim trenerkama za sportske aktivnosti. Marx kolekcija se lako kombinuje i dopunjava sa modnim predstavnicima u radnjama Sportina: Superdry, Only, Jack & Jones, Vero Moda i Parfois. Od septembra se na policama u Sportini mogu naći i svetski popularni brendovi poput Hugo Boss i 883 Police.

Kao društveno odgovorna manifestacija, BFW podržava edukativni projekat “Jači od straha” sa ciljem da na kreativan način informiše i edukuje javnost o simptomima kancera, ukaže na značaj prevencije, rane dijagnostike i adekvatnog lečenja, kao i da pruži podršku obolelima i njihovim porodicama.


Darko Milojević, ćija je kolekcija „Boys for Pele“ posvećena hrabrim, smelim i odvažnim muškarcima koji beskompromisno kažu “da” kad svi drugi kažu “ne”.

Stevan Ristić koji stoji iza brenda “St. Evan”, prikazao je kolekciju pod nazivom “My Essence”, inspirisanu egipatskom svetom mačkom Mau, kao i egipatskim bogom Sunca Ra. Dominantne boje su crna, bela i jarko žuta. Odmah nakon revije, grupa mladih fudbalerki FK “Rad”, skidajući majice, izvela je flashmob promovišući kampanju “Jači od straha”. MORE PHOTOS

Gošća iz Slovenije, mlada dizajnerka Petja Zorec oduševila je domaću publiku kolekciojm “Kostya”, inspirisanom plivačima iz dvadsetih godina prošlog veka. Zdrava, mišićava tela, u elegantnim kupaćim kostimima, lajtmotiv su ove kolekcije. Čine je udobni komadi u plavoj, narandžastoj i boji peska, od rastegljivih materijala i frotira. MORE PHOTOSWelcome