English

Dodelom nagrada najboljim učesnicima, završen je 45. Perwoll Fashion Week. U sofisticiranom prostoru BFW Choice u Rajićeva Shopping Centru, na mestu gde je i najavljena ova manifestacija, Modni studio Click je zahvaljujući brojnim medijskim partnerima i njihovim stručnim žirijima imao priliku da dodeli prestižne nagrade u 11 kategorija. Osim brojnih saradnika, manekena i dizajnera, dodeli nagrada su prisustvovale i mnoge ličnosti iz javnog života.  

Posebnu nagradu Beogradske nedelje mode dobile su dizajnerke iz Belgrade Design District-a koje su svojim revijama doprinele visokom kvalitetu ove prolećne manifestacije: Aleksandra Lalić, Milena Radović, Dejana Momčilović, GetUp Jasmina Vujović, SestreS, Budislava Keković i Vesna Kracanović.

Nagrada „Dragana Ćosić“  je ustanovljena sa željom da ne zaboravimo doprinos domaćoj  modi naše drage novinarke Studija B koja je bila velika podrška našim modnim kreatorima ali i oličenje stila, kako kroz prikaz mode u svojim emisijama tako i svojom ličnom svakodnevnom estetikom. Nagrade se dodeljuje onim novinarima koji se ističu po promociji, podršci i saradnji sa domaćim dizajnerima i jedna je od najvažnijih nagrada  na BFWu jer je dodeljuju sami modni dizajneri. Ovogodišnji laureat je Jelena Gajšek, koja već godinama kroz svoju emisiju „Stil“ prati modna dešavanja i promoviše domaće autore.

Nagradu Textil Designer Award, koju dodeljuje kompanija Textil za najboljeg kreatora dobila je Vesna Kracanović  za predstavljenu kolekciju “Sorbet”.

Modni magazin sa najdužom tradicijom na ovim prostorima Bazar dodelio je nagradu Bazart za najbolju komercijalnu kolekciju BONATTI.

Najbolji manekeni su Milica Lešić  i Dušan Petrov.

Magazin Lepota i zdravlje  tradicionalno dodeljuju nagrade za najbolju šminku, koju je ovoga puta dobio DNA tim za reviju Viktorije Džimrevske, dok je za najbolju frizuru nagradu ponela Dušica Dramićanin za reviju Bulka.

Portal WannabeMagazine dodelio  je nagradu  za najbolju digitalnu prezentaciju dizajnerki Gali Borović, za razigranu, kreativnu, originalnu i jako smelu prezentaciju na društvenim mrežama.

Nedeljnik Gloria je Gloria Glam nagradu dodelio glumici Aleksandri  Janković, za najbolje stilizovanu javnu ličnost ove Beogradske nedelje mode.

Pobednik konkursa za mlade fotografe BFW Instashot je Andrej Mihajlović, koji kao nagradu dobija samostalnu izložbu na sledećem, 46. po redu Perwoll Fashion Week-u.

Nedelju mode u Beogradu posetilo je više od 10.000 posetilaca, predstavljeno je više od 30 različitih programa sa više od 80 učesnika. Među mnogobrojnim utiscima koje su sa svojim čitaocima podelili strani modni novinari, izdvaja se objava u prestižnom svetskom magazinu FORBES koji je objavio reportažu sa manifestacije i dao za nju najbolje preporuke.

Vidimo se od 24-31. oktobra na 46. izdanju Perwoll Fashion Week-a!


Korak po korak, revija po reviju i stigli smo do završetka 45. izdanja najuzbudljivije modne avanture zvane Perwoll Fashion Week, koja je za sobom ostavila brojne utiske i kreativne ideje, a od Beograda i ovog proleća napravila najvažniji modni centar u regionu. Za svega nekoliko dana održano je više od 30 programa na kojima se predstavilo više od 60 domaćih kreatora i brendova.

Maraton modnih dešavanja započeo je poznati kreator Igor Todorović koji nam je na svečanom otvaranju u hotelu Metropol prikazao kolekciju “KARLNEVAL” inspirisanu čuvenim francuskim kreatorom Karlom Lagerfeldom, nekadašnjim kreativnim direktorom modne kuće Šanel.

Tokom proteklih nedelju dana, imali smo odličnu selekciju dizajnera, a posebna poslastica bila je revija posvećena najvećoj ženskoj glumačkoj zvezdi na ovim prostorima i svojevrsnoj ikoni stila Mileni Dravić. Revija je zamišljena kao upečatljivi tribute, a modele inspirisane legendarnom glumicom nosile su poznate manekenke, glumice i druge javne ličnosti. Svaka od ovih uspešnih, šarmantnih žena prepoznaje se kao uzor u našem društvu i s razlogom su baš one predstavile deo Mileninih vrednosti na pisti. Kuriozitet na pisti predstavljalo je pojavljivanje Tanje Bošković i manekenki u originalnim kostimima koje je Milena nosila u popularnom serijalu “Obraz uz obraz”, a koje je stilizovala dizajnerka Ana Trošić Trajković.

Pravi ”fashion bum” usledio je tokom poslednja tri dana Perwoll Fashion Week-a koja su održana u atraktivnom prostoru BelExpo Centra, a najvažnije modne diktate za predstojeću sezonu predstavili su nam istaknuti autori poput Boška Jakovljevića za Martini Vesto, Ane Ljubinković, Vesne Matijević za Bonatti, Budislave Keković, Jasmine Vujović, Aleksandre Lalić, Svetlane Jaćović, Sonje Jocić i mnogih drugih.

Podrška mladim autorima nije izostala ni ovoga puta, što je potvrđeno kroz nastavak saradnje sa inostranim partnerima i učešće domaćih mladih dizajnera na nedavno održanom prestižnom konkursu Fashion Scout SEE koji okuplja najtalentovanije mlade dizajnere iz zemalja regiona.

Imajući u vidu alarmantnu činjenicu da je modna industrija drugi zagađivač planete, odmah nakon naftne industrije, Modni studio Click organizovao je prvi Dan održive mode koji nije okupirao pažnju samo modnih stručjaka, već i šire javnosti. U okviru ovog programa, održanog na čak tri različite lokacije, mapirane su brojne poteškoće domaćeg tržišta, ali su ponuđeni i konkretni predlozi za inovacije u modnom poslovanju. Priča o društvenoj odgovornosi se zatim nastavlja, pa je tako Perwoll Fashion Week ponovo svesrdno podržao promociju edukativnog projekta Jači od straha koji ima za cilj da pruži informacije o kanceru, ukaže na značaj prevencije i da podršku obolelima i njihovim porodicama.

Izložba fotografija pobednika konkursa BFW Instashot Nemanje Đorđevića predstavlja nastavak kontinuirane promocije mladih, neafirmisanih autora čiji talenat tako postaje vidljiv široj javnosti. Izložba aksesoara u foajeu Expo centra u prvi plan istakla je rad umetnika koji svojim proizvodima upotpunjuju, a često i definišu stil onoga ko ih nosi. Oba programa su u pravom smislu obogatila umetnički prikaz Perwoll Fashion Week-a.

Na samom kraju nam ostaje da rezimiramo! Super sila domaće modne scene – Perwoll Fashion Week i ovoga puta okupila je oko 10 hiljada posetilaca, a na sedam gradskih lokacija, u okviru brojnih revija i pratećih programa, predstavilo se više od 60 dizajnera i brendova. Brojevi govore o značaju manifestacije, prikazane kolekcije o kvalitetu, a atmosfera koju smo osetili u sali tokom revija ali i u bekstejdžu je ono na šta možda i najviše treba biti ponosan.

Vidimo se za narednih 6 meseci, tačnije poslednje nedelje oktobra, na 46. izdanju Beogradske Nedelje mode!


Završno veče Perwoll Fashion Week-a otvorila je Ana Ljubinković kolekcijom “Drugde” koja je bogata detaljima, ručno ukrašena cirkonima i čipkom. Publici se zatim predstavila Sonja Jocić i to kolekcijom “Purification” koja čini njeno istraživanje veze između tela i duha kroz dizajn tehniku koja ima za cilj da eliminiše sve negativne uticaje na samopouzdanje, podsvest i okruženje.

Ana Ljubinković je kolekciju jesen zima 2019/20, nazvala “Drugde”. Kreatorka se i u ovoj kolekciji bavi modernom elegancijom kroz eksperimentisanje, pri čemu koristi luksuzne materijale različitih tekstura, dok krojevima naglašava nežnu žensku prirodu. Ana Ljubinković kreira garderobu koja je namenjena da se nosi u najobičnijim, svakodnevnim prilikama, nazivajući svoju modu urbanom visokom modom. Kolekcija je upotpunjena najnovijim modelima ABO cipela.

Kolekcija ‘’Purification’’ Sonje Jocić sastoji se od varijacije poluprozirnih svetlo roze i crnih silueta i krojeva koji nemaju otpad tkanine, kao i venčanica i multifunkcionalnih odevnih komada, koji su usko povezani sa procesom izdvajanja, otvaranja, čišćenja duše, pružanjem samopouzdanja telu onoga ko ih nosi. Estetski oblici, tkanine i boje su inspirisani vodom, baletom i geometrijom jer su ovo jedni od najboljih načina dizajnerke za pozitivno gledanje na svakodnevni život. Materijali su uglavnom izrađeni od pamuka i svile. MORE PHOTO>>>


Boško Jakovljević kolekcijom “Decadence” obeležava deceniju od kada se prvi put pojavio na Beogradskoj nedelji mode kao dizajner poznatog domaćeg brenda Martini Vesto. Najnovija Boškova kolekcija odiše svežinom i buntovničkim duhom, a avangardni odevni predmeti namenjeni su onima koji odvažno ističu svoju individualnost, seksipil i autentičnost.

Njegova vizija za predstojeću modnu sezonu biće začinjena avangardnim krojevima i edgy tonovima. Iskonski ljubitelji mode znaju da su kolekcije brenda Martini Vesto by Boško uvek jedinstvene i inovatnivne. Prepoznatljiv po savršeno skrojenim kreacijama od visko kvalitetnih materijala, Boško stvara odeću s komercijalnim karakterom. Vođen idejom da je moda odraz ličnog stava i stila, Boško je za sezonu proleće/leto kreirao bogatu kolekciju namenjenu muškarcima i ženama. Publika je imala priliku , da iz prve ruke, otkrije koji odevni komadi će biti “it” u narednih nekoliko.


Perwoll Fashion Week je tokom proteklih nedelju dana ugostio više od 60 dizajnera i desetak brendova, ali suština nije u njihovom broju već u kvalitetu koji nam donose njihove kolekcije. Kada govorimo o beskompromisnom kvalitetu i inovativnim idejama, moramo pomenuti domaće autore poput: Tijane Žunić, Viktorije Džimrevske, Zejaka i Danice Srećković.

Kolekcija “Monohroma” Tijane Žunić predstavljaja moderan osvrt na klasične krojeve i kreirana je za žene koje su hrabre i senzualne. Drugim rečima, kolekcija koja ostavlja utisak. Kolekcija je jedinstvena po tome što obuhvata širok spektar boja i svaka boja je maksimalno naglašena. Sve modele odlikuje nosivost i udobnost, kvalitetni materijali i ženstvena forma. MORE PHOTO>>>

Inspiraciju za kolekciju “Vibes” proleće-leto Viktorija Džimrevska pronašla je u svim oblicima umetnosti, u svojim grafikama, u proleću, u bojama, u emocijama, u urbanim ženama, u njihovoj snazi i vibracijama koje oseća dok stvara crtež ili grafiku. Kolekcija se sastoji od prolećnih mantila prsluka, dugih i kratkih pantalona, haljina, cipela i tašni, pročišćenih formi, providnih površina, upotpunjenih detaljima i printovima sa njenim logotipom koji čine svaki model autorskim. MORE PHOTO>>>

Radeći na kolekciji FW19, modni dizajner Zejak nastavio je ranije započeto istraživanje pravougaonih oblika, što je rezultiralo voluminoznim, drapiranim, čak i lepršavim savremenim odevnim predmetima sa naznakama uticaja tradicionalne japanske nošnje, ali i zapadnjačkog kostima "flapper" perioda. Izborom materijala nastavlja suprotstavljanje tradicionalnog i modernog, pa se uz vunene mešavine u karo-dezenu, brokat i klasični crni žoržet nalaze spandeks i neopren. MORE PHOTO>>>

Danica Srećković predstavila je svoju kolekciju “Inside out” a inspiraciju je pronašla u vojnim i policijskim uniformama, a detalje uniformi je provlačila u svakom odevnom predmetu. Hrabrost i prkos jesu glavne karakteristike ove kolekcije koja je većim delom izrađena od elegantnih i ženstvenih materijala, kao što su svila, čipka i saten. Sklop odabranih materijala i kroja ilustruje jednu atraktivnu žensku figuru, čime se ističe njena prava priroda. MORE PHOTO>>>


Iako su često nepravedno zapostavljeni, modni detalji mogu imati neverovatan efekat na celokupnu odevnu kombinaciju. Skreću pažnju, osvežavaju komad koji vam je dosadio, pa čak i menjaju siluetu. To su samo neke od ideja kojim se vode poznati dizajneri modnih detalja poput: Hota Hota Jewelry, Gordana Perenčević, Svetlana Vukov i Marija Handmade.

Hota Hota Jewelry je brend savremenog nakita, jedinstvenog minimalističkog i futurističkog dizajna. Prepoznatljiv je po naušnicama i narukvicama, neobičnih ergonomskih oblika, koji skladno prate liniju tela. Nakit spada u kategoriju nosivih skulptura, umetničkog i modnog dodatka, ručne je izrade i limitiranih serija. Brend je nagrađen na više domaćih i međunarodnih izložbi.

Gordana Perenčević predstavila je kolekciju nakita pod nazivom “Dah proleća” izrađenu kombinovanom tehnikom uz korišćenje različitih materijala – stabilizovane ruže, PVC, aluminijum, staklo.

Nekadašnja učenica čuvene profesorke Dode Komad, Svetlana Vukov počela je da dizajnira sopstvenu liniju nakita još polovinom 2013. godine. Početno eksperimentisanje sa raznim materijalima i tehnikama dovelo ju je do prepoznatljivih i originalnih komada nakita od prirodne kože, drveta, mesinga i bakra. Minimalizam, duhovit dizajn i industrijski elementi su ono što ovu dizajnerku inspiriše i ono što se ogleda u dizajnu njenog nakita.

Marija Handmade predstavlja kolekciju za proleće/leto 2019. pod nazivom “Dina” a njenu osnovu čine šalovi i odevni predmeti izvedeni tkanjem na ručnom razboju, a prate ga komadi izvedeni u platnu od tradicionalnih prirodnih materijala, pamuka i lana. Osim pamuka i lana, korišćeni su svila i vuna, a birana su samo ona prediva koja su pravljena na tradicionalan način i čiji je uticaj na okolinu minimalan i ekološki svestan – MHM sobom otelotvoruje najviše postulate održive mode.


Beogradska nedelja mode kontinuirano promoviše istaknute domaće dizajnere čiji se ateljei nalaze u Belgrade Design District-u - čuvenom umetničkom kvartu, osmišljenom po uzoru na svetske metropole. Publika je mogla da uživa u revijama: Aleksandre Lalić, Milene Radović, Dejane Momčilović, Get-up Jasmine Vujović, a posle duže pauze i brenda SestreS.  

Pošetak šeste večeri Perwoll Fashion Week-a obeležila je revija Belgrade Design District-a koju je otvorila prošlogodišnja dobitnica Elle Style Award Aleksandra Lalić. Ovoga puta, kreatorka je predstavila mikro kolekciju pod nazivom “I’ve Been Too Fucking Busy - or Vice Versa” nastalu kao vizuelna beleška subjektivizacije vremena, odnosno, definisanjem ženskog “nerada”. MORE PHOTO>>>

Kolekcijom za proleće/leto 2019. Milena Radović ostaje dosledna monohromatskoj igri crne i bele uvodeći tek u naznakama nekoliko pastelnih nijansi koje će, inače pročišćene i minimalističke forme osvežiti i uvesti nas u predstojeću sezonu. MORE PHOTO>>>

Dejana Momčilović kolekcijom “This Little Light of Mine, I'm Gonna Let It Shine” nadograđuje svoj dizajnerski opus uvodeći neki sasvim nov pokret u tkaninu, osvežavajući ženstvene forme tematski usmerenim detaljima, a pritom i dalje ostaje nepogrešiva u izboru kolorita i materijala. MORE PHOTO>>>

Za jednu sasvim drugačiju modnu avanturu, odlučila se još jedna modna kreatorka. Kolekcijom za proleće/leto 2019. “The Other Side of the Sun” Jasmina Vujović ide nekoliko koraka dalje u razradi svojih monohromatskih vizija. Kolekcija predstavlja upečatljivu i koherentnu celinu sa prepoznatljivim autorskim pečatom. MORE PHOTO>>>

Posle duže pause, publika je imala priliku da uživa u reviji brenda SestreS, iza kog stoje sestre Ivana i Jelena, a koje su nedavno imale vrlo zapažen nastup na Ljubljana Fashion Week-u. Kolekcija “Prošivanje snega” upućuje na odluku da se čulna svojstva otkrivaju kroz polaritete: tamno - svetlo, prozračno - neprozirno, meko - čvrsto, nežno - snažno, glatko - hrapavo, podatno-opiruće. MORE PHOTO>>>


Poznati brend Bonatti atraktivnom revijom predstavio je kolekciju kupaćih kostima koji podržavaju lični stil svakog pojedinca. Egzotični prikaz kolekcije između palmi savršeno je upotpunio nastup sastava Salsa Punto. U kolekciji koju je kreirala Vesna Matijević, zastupljeni su modeli pitomih tonova, ali i jarki dezeni koji plene svojom atraktivnošću.

Karneri, dekolte ili svedena klasika, će pronaći put do ormana svakog zaljubljenika u modu. Za one koji vole smelo i upadljivo, crvena je pravi atraktivni komad. Nežno roze modeli istaći će ženstvenost, dok će crni kostimi staviti sofisticiranost u prvi plan, kao pravi must have za svaku ženu.

Kombinacija bogate palete boja, dezena i modernih krojeva čini savršen spoj i ove Bonatti kolekcije kupaćih kostima, nudeći ogroman izbor za novo, toplo leto pred nama.

Nije važno da li ste ljubitelj jednodelnih ili dvodelnih modela, Bonatti nudi savršen kroj za leto, koji čini da se osećate udobno u vrelom letnjem danu. Ne zaboravite ni fotografije koje će sačuvati vaš preplanuli ten, boje leta i vašeg omiljenog kupaćeg kostima.


Promovisanje domaćih autora van granica naše zemlje jedan je od fokusa BFW-a tokom cele godine, a nastavljeno je kroz nedavno završeno regionalno takmičenje Fashion Scout SEE. Na posebnoj reviji, svoju kolekciju prikazala je pobednica tog konkursa Gala Borović, zatim Teodora Pašalić, brend BULKA, konceptualni umetnik Ivan Divan, kao i gošća iz Ljubljane Petja Zorec.  

Stvarajući kolekciju “The Base”, koju je posvetila istoimenom modnom ateljeu, glavni cilj dizajnerke Gale Borović bio je postizanje visokog nivoa maksimalizma kroz potpuno spontani način kreiranja. Koristeći kao glavnu inspiraciju karaktere i umetnička dela osnivača ateljea “The Base”, svojim kreacijama dizajnerka je želela da oda počast ovoj grupi ljudi koji su joj omogućili da bude deo tog modnog “sveta” prethodne 3 godine. MORE PHOTO>>>

Ana Reljin i Nina Bogosavljev kroz brend Bulka žele da ispričaju priču o tradiciji, a njihova nova kolekcija ceni iskonsku žensku lepotu i njene vrednosti interpretiranu u današnjem vremenu a inspirisanu srpskim kostimom 19. i 20. veka. Posebnu pažnju pridaju ručno izrađenim detaljima, i ponosno predstavljaju svaki komad kao unikat. MORE PHOTO>>>  

Kolekcija ,,Qualyan” Teodore Pašalić nazvana je po Persijskom nazivu za nargile koje je stvorilo Mogulsko carstvo u XI veku. Kolekcija se bavi poigravanjem na kontrastima savremenih hromiranih površina i gradskog neona nasuprot koloritu stare Persije i njihovog zlatnog carstva napijenog bojama. Materijali koji se koriste takođe spajaju kontrast tradicionalnog i modernog. Kolekcija je namenjena savremenim mogulima. MORE PHOTO>>>

Kombinujući tradicionalne tekstilne tehnike sa hi-techom, često atletskim materijalima, odeća slovenačke kreatorke Petje Zorec bez napora koketira na granici između rada i igre. Početna inspiracija za novu kolekciju manifestuje se direktno i koso kroz blage pastelne tonove, zemaljske boje i njihove kontraste, obrasce, teksture i organske krojeve. Brend je redovan deo na Ljubljanskoj nedelji mode i na raznim izložbama u inostranstvu. MORE PHOTO>>>  

Duboko inspirisan ljudskom sklonosti ka dvostrukom identitetu: javnom i prećutnom, kolekcijom “Mesara“ mladi konceptualni umetnik Ivan Divan predstavlja čoveka kao proizvod sopstvenih nagona. Modele prati jasna geometrijska forma, jednostavnih krojeva, a odnos transparentne, krute plastike i tekstila uspostavlja vizuelnu dinamiku. Barkodovima i eksplicitnim pornografskim motivima stavlja akcenat na prećutni, sveprisutni promiskuitet pojedinca, pri čemu naočarima, kao modnim detaljem dajem uvid u sopstveni vid. MORE PHOTO>>>


Gotovo sa sigurnošću možemo reći da ne postoji žena koja ne voli torbe i koja ne uživa u njihovoj kupovini. Imajući u vidu ovu tvrdnju, organizatori Perwoll Fashion Week-a predstavili su veliki izbor torbi u okviru izložbe modnih detalja koja je i ovog puta okupila istaknute domaće dizajnere: Kika Woo, DUM Dunja Mihalački i DUCA by Dušica Radosavljević.

Jedinstvenost Kika Woo unikatnih ženskih torbi skrivena je u specifičnom spoju tradicionalnog ručnog rada i autentičnog dizajna autorke Sandre Lovrić. Diskretna etno nota prožima moderne, svedene forme koje dozvoljavaju kombinovanje sa širokom paletom odevnih stilova. Savršena tehnika izrade i originalni autorski pečat koji svaka od torbi nosi, učiniće vaš outlook potpuno unikatnim i neponovljivim.

Specificnost DUM tašni kreatorke Dunje Mihalački je štampa na vinilu i tekstilu. Urban, minimalistički i prepoznatljiv stil u dizajniranju svakako izdvaja ovaj brend. Poslednja kolekcija inspirisana je likovnom umetnošću, bojom, formom i oblicima. DUM torbe se izrađuju ručno u malim serijama, tako što se prvo oslikavaju a onda dizajniraju i zbog toga predstavljaju pravu umetnost.

Dušica Radosavljević, osnivač kompanije DUCA, posvećena je gajenju tradicionalnih tekstilnih zanata. Prati filozofiju koja se svodi na mešanje starovekovnih tehnika i iskrene mode. Živi i stvara u predivnom malom gradu u Srbiji.


Novi dizajnerski prostor u Beogradu - Belgrade Design Hub otvoren je na Dorćolu u sjajnoj atmosferi i uz prisustvo velikog broja poznatih ličnosti iz sveta mode. Belgrade Desig Hub je mesto koje okuplja dizajnere odeće, nakita i aksesaoara, sličnog senzibiliteta, pod kreativnim vođstvom uspešnih i nagrađivanih modnih dizajnerki - Budislave Keković i Jasmine Vujović.

Belgrade Design Hub je jedinstveni modni koncept prostor u Beogradu, u čijem enterijeru dominiraju bela i crna boja, a koji na dva nivoa nudi izuzetan izbor u kome dame mogu pronaći kvalitetne komade kako odeće svedenih i elegantnih linija, tako i uvek poželjnog aksesoara i izuzetnog nakita poznatih beogradskih dizajnera.

‘’Počelo je od jedne Ideje i jedne želje. Želele smo promenu, novo društvo, novi kraj. Napravile smo mesto na kome smo okupile dizajnere koje volimo i koji se uklapaju u našu viziju. Svedena rešenja, sa izletima u neispitano, uvek kvalitetni materijali, inspiracija u umetnosti, prirodi i neistraženom  nas najbolje objašnjavaju.’’ – kaže Budislava Keković.

Osim Brendova Budislava i Get Up, Belgrade Design Hub predstavlja i nakit Studija Manufaktura i Hota Hota, kao i šešire i fascinatore NF Hats.

Belgrade Design Hub se nalazi na uglu Dositejeve i Gospodar Jovanove ulice na Dorćolu.


U čast legendarne Milene Dravić održana je spektakularna revija koja je na posve emotivan način podsetila na najznačajnije trenutke koje nam je ova glumačka diva pružala godinama unazad. Tanja Bošković, Danica Maksimović, Olivera Kovačević, samo su neke od žena koje se prepoznaju kao uzor u našem društvu i koje su s ponosom prošetale pistom u ulozi manekena.

Modele za reviju u zadatim tematskim okvirima namenski su osmislili poznati srpski dizajneri, kostimografi i stilisti, a kreacije inspirisane legendarnom glumicom nosile su manekenke, glumice i druge VIP ličnosti.

Modele su kreirali i nosili:
Aleksandra Lalić – Luna Lu i Ivana Momirov / Ashok Murty – Nataša Marković i Aleksandra Šalipur / Atelier Igor Todorović – Tijana Krstić i Olivera Kovačević / Boris Čakširan – Bojana Stefanović i Sandra Grahovac / Budislava Keković – Ana Vuksan i Kristina Nikitović / GetUp Jasmina Vujović – Ašhen Ataljanc i Ana Runjevac / Daniela Glišić – Vanja Ejdus i Tamara Aleksić / Dejana Momčilović – Marija Tarlać i Vanja Vasić / Doda Komad – Sara i Natalija / Dragana Ognjenović – Milica Lešić / Ines Atelier – Anđelka Prpić / Jasmina Sanader – Danica Maksimović i kostimografkinja lično / Lara Milanović – Natalija Denić i Mina Ilić / Svetlana Jaćović – Ljubinka Klarić i Andrijana Belović / Tamara Radivojević – Marija Bergam i Mina Davidovac / Tijana Žunić – Helen Babić / Zora Mojsilović – Nadežda Dimitrijević i Andrijana Belić.

Kuriozitet na pisti predstavljalo je pojavljivanje Tanje Bošković i manekenki u originalnim kostimima koje je Milena nosila u popularnom programu “Obraz uz obraz”, a koje je stilizovala dizajnerka Ana Trošić Trajković.

Želja organizatora je da se i nove generacije upoznaju sa Mileninim brojnim vrednostima i da u u njoj pronađu svoj uzor. Pokrovitelj ovog programa je Grand Kafa koja je dugi niz godina imala uspešnu saradnju sa Milenom i Draganom Nikolićem.


Peto veče Perwoll Fashion Week-a obeležile su i revije autorkse mode. Svoju novu kolekciju pod nazivom “Dvojnost nežne superjake”, najpre je prikazala dobitnica nagrade Boris Nikolić za 2018. godinu Budislava Keković. Nakon toga, beogradska publika uživala je u reviji Vesna Kracanović koja je predstavila off season kolekciju pod nazivom “Sorbet”.

Budislava Keković Dobitnica nagrade Boris Nikolić za 2018. Budislava Keković prikazala je kolekciju “Dvojnost nežne superjake”. Sva zaokupljena ženom, ne kroz svoju pojavnost - već kroz simboličku ravan, dizajnerka nadograđuje svoj opus diskretno inoviranim formama, ostajući dosledna svom principu izvedbe siluete sa što manje sečenja. Mahom monohromna, a i dalje poetična i britka u ideji, ovaj kolekcija je višeznačna apoteoza svim saputinicama, sapatnicama, sunarodnicama, prijateljicama, saradnicama, onima koje odgajaju, ćute, trpe, pomažu, izdržavaju ili, jednostavnije, ženama nežnim-superjakim.

Vesna Kracanović Kreatorka se vodi stavom da je “sve rešivo, pa i ono što je već rešeno može se rešiti na drugi način.” Off season kolekcijom pod nazivom “Sorbet”, Vesna Kracanović preispituje, ili preciznije re-rešava, svoje rane radove, ostajući i dalje poetična u zamisli i inovativna u realizaciji. MORE PHOTOS>>>


Izložba modnih detalja tradicionalno čini deo bogatog art programa Perwoll Fashion Week-a, i ovoga puta je okupila najznačajnija dizajnerska imena. Obuću jedinstvenog dizajna izložili su poznati modni dizajneri, kao što su: Danijela Biškup za brend Lilu, Sonja Krstić, Reda Milano, Evita by Tanja Filipović, Ivan Divan.

LILU je dizajnirana ženska obuća koju upotpunjavaju i kolekcije unikatnih tašni i aksesoara. Brend LILU postoji više od 18 godina. Na ovom Fashion week-u biće predstavljena kolekcija za leto 2019. Uskoro će biti otvorena i internet prodavnica. Novim istraživanjem potencijala u redizajnu gumenih opanaka, modna dizajnerka Sonja Krstić nastavlja svoju dugogodišnju fascinaciju ovom jednostavnom obućom, lišenom svake plemenite konotacije, želeci da joj kreativnim intervencijama, udahne estetizovanost dizajniranog predmeta. Ovoga puta, dizjanerka je rešila da predstavi 4 modela obuće iz projekta "Iskorak" koji su deo unikatnog redizajna gumenih opanaka tehnikom ručne perforacije.

Među malim dizajnerskim i vintage prodavnicama koje su tokom prethodnih nekoliko godina Beograd transformisale u ozbiljan modni i kreativni centar je i brend REDA Milano. Obuća koja je spoj moderne industrijske tehnologije i znanja starih majstora, pored Italije i Francuske već par godina zastupljena je i u Beogradu, u prodajnom salonu u ulici Kralja Petra 53. Svakoj cipeli je posvećena posebna pažnja, od dizajna koji ide u korak sa najnovijim trendovima do izbora kalupa i materijala, tako da je konačni proizvod moderna cipela izuzetnog kvaliteta i, što je najvažnije za tržište današnjice, pristojne cene.

Evita je brend koji je pokrenula dizajnerka Tanja Filipović (25) pre tri godine, a baziran je na proizvodnji i dizajnu espadrila i modnih dodataka. Svaki komad je pažljivo osmišljen i ručno izrađen. U novoj kolekciji možemo videti dezene poput tačkica i prugica koje obeležavaju ovu modnu sezonu, dok ostatak kolekcije upotpunjava bogati kolorit i veliki raspon boja najfinijeg lana i pamučnog satena od kojih i sama dizajnerka crpi inspiraciju. Predstavljen je i „WEDDING EDITION“ - espadrile u kojima će svaka mlada moći da nađe neki komad za sebe.

Mladi konceptualni umetnik Ivan Divan predstavio je modele obuće i naočara za sunce iz svoje kolekcije “Mesara” kojom prenosi lični doživljaj imaginarnih projekcija, vešto skrivanog promiskuiteta savremenog društva. Modele prati jasna geometrijska forma, jednostavnih krojeva, a odnos transparentne plastike i tekstila uspostavlja vizuelnu dinamiku. Izbor kolorita je sveden, usko povezan sa naknadnom intervencijom na plastičnom materijalu, u vidu printa, kao dezen.


Podizanje svesti o problemima održivog poslovanja jedan je od glavnih fokusa ne samo modne industrije, već i brojnih građanskih inicijativa i aktivista. Upravo to je bio glavni motiv da Perwoll Fashion Week priredi prvi “Dan održive mode” i to na tri različite lokacije, sa tri različite programske celine, uz pristustvo javnih ličnosti i poznatih modnih dizajnera.

Prvi Dan održive mode u okviru 45. Perwoll Fashion Weeka-a, posvećen razgovorima o poslovanju modnih kompanija, tekstilnim fabrikama u Srbiji, uslovima rada i cirkularnoj ekonomiji. Kroz tri programske celine, mapirane su brojne poteškoće domaćeg tržišta, ali su izneta i razmišljanja o rešenjima i konkretni predlozi za inovacije u modnom poslovanju.

Ovaj program započet je predavanjem koja su održana na Accademiji del Lusso gde su Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije i Žaklina Živković iz Grupe za kreiraneu javnih politika pričale o konceptu cirkularne ekonomije i predalagale pristunim studentima i dizajnerima kako da ove sisteme implementiraju u svoje poslovanje. Aleksandra Marić iz globalnog pokreta Fashion Revolution pričala je o održivosti u modnom sistemu i tome kako možemo uticati na što brže usvajanje njenih principa.

Nakon predavanja održan je panel u Kulturnom Centru Beograda na kom su o uslovima u tekstilnim fabrikama u Srbiji govorili Mario Reljanović, vanredni profesor na Institutu za uporedno pravo, Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić, iz međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign i Ashok Murty, konsultant iz oblasti mode. Panel su moderirale modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković.

- Ponosne smo što smo uspele da teme o uslovima rada i radnicama u fabrikama stranih brendova koje postoje u Srbiji prezentujemo u okviru tako velikog događaja kao što je Perwoll Fashion Week. Nadamo se da će ove, malo drugačije modne priče zaživeti i među modnom publikom i da ćemo ove razgovore nastaviti u okviru daljih manifestacija  – rekla je Marija Radaković.

Prvi “Dan održive mode” završen je prezentacijom jednog sasvim novog modnog koncepta pod imenom Biro 354c, a iza kog stoji dizajnerka i kostimografkinja Ana Trošić Trajković. Projekat Biro 354c je pionirski poduhvat na našim prostorima koji podrazumeva iznajmljivanje dizajnerskih komada s domaće modne scene, kao i redizajn vintage komada. Svečanom otvaranju ovog novog koncepta prisustovali su mnogi poznati dizajneri poput Jasmine Sanader, Danijele Biškup (LILU Shoes), Nevene Kragić, Budislave Keković i Tijane Pavlov, kao i poznate ličnosti poput Sare Jovanović i Jelene Svetličić.

Dr Ksenija Marković Božović, samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju na Fakultetu dramskih umetnosti povodom otvaranja Biroa 354c izjavila je:

- Čitajući ideju autorke i opis poslovanja Biroa, bila sam impresionirana izborom i koncepcijom poslovnog modela i kreativnih sredstva, kojima je jedna kompleksna zamisao prevedena u vrlo jednostavan i funkcionalan niz procedura. U održiv biznis uspostavljen na stubovima održivog razvoja.

Za organizaciju prvog “Dana održive mode” bile su zadužene Dunja Jovanović i Marija Radaković, novinarke i autorke emisije F.fm o održivosti u modnoj industriji; Nataša Gligorijević direktorka Centra za održivi razvoj Srbije.


Trećeg dana Perwoll Fashion Week-a, posetioci Rajićeva Shopping Centra mogli su da uživaju i u performansu Fashion Guerrilla. Na više različitih lokacija - u holu prizemlja, na pokretnim stepenicama, kao i ispred samog centra, kroz veseo prikaz, posetioci su mogli da vide najnovije modele brenda Bulke i modne platforme People like us, zastupljenih u BFW CHOICE-u.

BFW CHOICE Pop Up Store predstavlja izložbeno prodajnu postavku sa atraktivnim modelima preko 30 domaćih dizajnera. To je jedinstvena ponuda na našem tržištu, gde se po prvi put modeli domaćih dizajnera na ovaj način predstavljaju u nekom od shopping centara. Ponudu u radnji čine autentični, unikatni modeli autorske mode, a uz ženske i muške modele tu je i zanimljiv izbor obuće i aksesoara.Welcome