English

Pre 20 godina Aleksandar Protić je bio proglašen za najboljeg mladog dizajnera godine. Nakon toga je svoju karijeru gradio u Portugalu gde je često svrstavan među najbolje portugalske dizajnere. O njemu su pisali Vogue i brojni internacionalni časopisi, oblači brojne VIP dame u Lisabonu, a kao kostimograf radi i za njihova pozorišta. Ove sezone Aleksandar će otvoriti beogradsku Nedelju mode kolekcijom koju je sa uspehom nedavno predstavio na Lisabon Fashion Week-u. Glavne odlike kolekcije su ženstveni modeli u crnoj, beloj i žutoj boji.

Aleksandar Protić rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na odseku za kostim i savremeno odevanje. Posle završenih studija u Beogradu, upisao se na Kraljevsku akademiju primenjenih umetnosti, odsek za modni dizajn, u Antverpenu, u Belgiji. Od 1999. godine živi i radi u Lisabonu, u Portugalu, gde 2000. godine otvara prodajno mesto “Aleksandar Protich”. Od 2002. godine predstavlja kolekcije na lisabonskom FW, Moda Lisboa, a u više navrata i na Beogradskoj nedelji mode. Pored modnog dizajna tokom dvasetogodišnje karijere radi kostime za pozorište i savremeni balet i sarađuje sa koreografima kao što su Clara Andermatt, Tania Carvalho, Filipe Viegas.


Nova kolekcija brenda NEO design naše mlade autorke Nevene Ivanović našla se i na stranicama britanskog Vogue-a. Nakon uspešne revije na nedavno završenom London Fashion Week-u, mnogi internacionlani mediji su hvalili Nevenin design, a beogradska publika će imati priliku da vidi ovu kolekciju na 42. BFWu, u nedelju 29. oktobra.
Ova unisex kolekcija, pod nazivom ATHENEO, inspirisana je motivima iz knjige Hazarski rečnik, Milorada Pavića. Sam naziv kolekcije proističe iz imena Hazarske princeze ATEH - ona je učitelj, savetnik, čarobnica, zavodnica, zaštitnica kulta lovaca na snove, njen duh je besmrtan, višeobličan i nadrealan. Nevenu su inspirisale i forme Otomanske tradicionalne nošnje koja se velikim delom prenela i na srpsku narodnu nošnju.
Nevena je prva pobednica regionalnog projekta Fashion Scout South East Europe, održanog na prolećnom BFWu i na taj način je zaslužila prezentaciju svoje kolekcije na prestižnoj reviji Ones to Watch tokom londonske nedelje mode.


Beogradski dizajner George Styler, prikazao je 6. oktobra novu kolekciju na LA Fashion Week-u kao specijalni gost iz Evrope. Ovo je njegova druga samostalna revija u Los Anđelesu gde polako gradi uspešnu karijeru. Ovog puta kreacije su inspirisane holivudskom industrijom zabave i lepotama sveta, uz nezaobilazne etno motive. Kralj trikotaže, kako su ga britanski mediji nazvali, i u ovoj kolekciji promoviše multikulturalnost. Modeli su šetali pistom sa ručno rađenim krunama koje potpisuje njegov student i saradnik Jimmy Garcia. Posebnu pažnju privukla je i ručno rađena vunena bunda koju je George uradio u saradnji sa kompanijom Sirogojno Style, čime je nastavio tradiciju promovisanja srpske kulture u svetu. Bogatstvo boja, interesantni trikotažni zakardi, ručno rađeni detalji i neobične forme izdvojile su George Stylera na svetskoj modnoj sceni. Karijeru je započeo pre pet godina na Belgrade Fashion Week-u i danas je dizajner sa najvećim brojem internacionalnih izlaganja u BFW Kolektivu. Reviju u Beogradu najverovatnije će prikazati sledeće godine.


Poznata beogradska modna dizajnerka - Dragana Ognjenović revijom u Dorćol Platzu zatvorila je 41. Belgrade Fashion Week. Elegantni i nosivi modeli, velika medijska propraćenost, kao i podrška mnogih javnih ličnosti iz sveta mode i kulture obeležili su ovo veče. Revija kojom je zatvorena 41. Beogradska nedelja mode dizajnerke Dragane Ognjenović održana je u urbanom i pomalo rustičnom ambijentu Dorćol Platza. Dragana je prikazala kolekciju za proleće-leto 2017.

„Jedno od osnovnih pravila u modi je senzonalnost, što je u ovom trenutku čini velikim izazovom, ali održati kontinuitet je jos veći. Zato je 41. Belgrade Fashion Week i ove sezone pružio priliku da svoje receptore održimo u stanju budnosti. Dizajn kao univerzalni jezik sporazumevanja, a često shvaćen kao luksuz, ima potrebu za interakcijom čime nas održava u estetskoj kondiciji.“ objašnjava Dragana Ognjenović.

Na ovu reviju dizajnerka gleda kao na priliku da o dizajnu razgovara sa publikom. Njena kolekcija izrađena je u uvek aktuelnoj crno-beloj kombinaciji uz ženstvene, čiste krojeve. Posebnu pažnju na pisti privukli su nesvakidašnji manekeni - Draganina sestričina, kao i modni stilista Filip Maksimović.

Veče je obeležila i posthumna dodela Počasne nagrade za podršku razvoju modi kao umetnosti koja je dodeljena novinarki Dragani Ćosić. Nagradu je preuzela njena sestra Suzana, zahvalivši se svima koji se trude da Dragana ostane zapamćena. Direktor Belgrade Fashion Week-a, Nenad Radujević, napomenuo je da će se ubuduće dodeljivati nagrada koja nosi ime ove naše poznate novinarke, a biće dodeljivana onim novinarima koji se ističu po interesovanju za modu. Posebno je zanimljivo to što će o dobitniku ove nagrade odlučivati modni dizajneri.

Reviji je prisustvovao veliki broj posetilaca, među kojima su bile brojne ličnosti iz javnog života: Ashok Murty, Petar Janošvić, Duška Jovanić, Vuk Vidor, Boško Jakovljević, Nataša Jeremić, Rada Đurić, Mila Litvinjenko, Jelena Gavrilović i mnogi drugi.


Počasna nagrada Beogradske nedelje mode za poseban doprinos razvoju mode kao umetnosti posthumno je dodeljena, Dragani Ćosić, dugogodišnjoj novinarki Studija B. Dragana je bila jedan od retkih profesionalaca koji je svoj odnos prema modi podjednako dobro plasirala kroz svoje emisije, ali i svojim svakodnevnim stilom. Sa istim uzbuđenjem je otkrivala i intervjuisala nova modna imena, ali i hrabro nosila njihove modele stilski savršeno uklopljene u njen prepoznatljivi lični stil.

Sa istančanim ukusom i estetskim pogledom na svet, perfektnog ličnog stila, njačešće u garderobi domaćih dizajnera, elokventna, urbana, lepih manira... Svoju ljubav prema modi iskazivala je na svakom koraku, a snažno podržavala domaću modnu scenu kroz svoj profesionalni angažman ali i lični stil. Naročito je imala sluh za samostalne autore koji su često bili njena tema ili gosti u kultnoj emisiji Beograd noću i kasnije kroz emisiju Ram ili TV formu Prelistavanje. Kao novinar Studija B koja je ulagala veliku energiju i rad u promociju domaće modne scenu na jedan sofisticiran način zaslužila je Počasnu nagradu Beogradske nedelje mode za poseban doprinos razvoju mode kao umetnosti.

Na žalost ova nagrada joj je dodeljena posthumno, sa željom organizatora da njeno ime i delo ostanu što duže u našim sećanjima, a u ime Draganine porodice nagradu je preuzela njena rođena sestra Suzana Ćosić u okviru svečanog zatvaranja 41. Belgrade Fashion Week-a, pre početka revije jedne od najznačajnijih domaćih dizajnerki, Dragane Ognjenović.
Dragana Ćosić je iznad svega umela da živi, da se smeje i da se bori. U sećenje na njen entuzijazam i energiju organizatori Belgrade Fashion Weeka ustanovili su nagradu koja će nositi njeno ime, a dodeljivaće se novinarima koji, po oceni samih dizajnera, budu najviše podržavali rad domaćih modnih dizajnera.


Legendarna britanska novinarka, dvostruka dobitnica British Fashion Award za najbolju modnu novinarku godine, stilista i modni expert bila je specijalna gošća 41. BFWa i član žirija Fashion Sout SEE konkursa. Ovde prenosi deo svojih impresija nakon svog prvog boravka u Beogradu. “Bila sam veoma impresionirana standardom dizajna i prijateljskim odnosom dizajnera kao i organizacijom koja je sveukupno gledano bila zaista na visokom nivou. Mislim da je prostor za revije  odličan, dosta prostora, veliki back stage, dobra rasveta… stvarno možete da budete zadovoljni produkcijom koju imate u Beogradu. Mislim da je Belgrade Fashion Week izuzetno uzbudljiv, a posebno su mi se svidele revije mladih dizajnera.“

Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobila poziv da budem deo stručnog žirija Fashion Scout SEE projekta, na kojem je Srbija pobedila! Nije li to fenomenalno?!
Mislim da je FS SEE jedan od najvažnijih projekata BFWa uz konkurs B Fututre kojem sam takođe prisustvovala. On okupljaju uzbudljive mlade dizajnere iz četiri (u budućnosti se nadam i više) različitih zemalja u regionu i uspostavlja Beograd kao Fashion Hub za ovaj deo Evrope. To predstavlja sjajnu priliku za novinare ali globalnu modnu industriju koji mogu na jednom mestu da vide savremene dizajnere iz Hrvatske , Slovenije, Makedonije…
Takođe to  podiže nivo i profil mode u celom regionu,  a pobednik dobija sjajnu priliku da se predstavi na modnoj pisti tokom London Fashion Weeka a tako ga potencijalno mogu videti novinari i kupci iz Velike Britanije, SAD, Azije i Evrope.

Moj favorit je bila pobednica Nevena Ivanovic, ali sam oduševljena i modelima Ane Jelinič iz Slovenije. Dopao mi se i rad Teodore Pašalić, pobednice B Future konkursa, osetila sam da će ona pobediti.

Od srpskih dizajnera veoma mi se svidela kolekcija Budislave Keković, njen rad je dramatičan i veoma uzbudljiv. Svakako mi je zanimljiv i podatak da je studirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u isto vreme kad i Roksanda Ilinčič – vaša najpoznatija dizajnerka u Britaniji koju pratim od njene prve revije u Lonodnu. Ostali dizajneri čiji sam rad primetila su Jasmina Get Up, Daniela Glišić i Aleksandra Lalić, pre svega zbog tehnika i lepih materijala koje su koristile. Njihove kolekciju su veoma moderne, ali ujedno i ženstvene. Dopala mi se i jedna vrlo hrabra i moderna muška kolekcija Darka Milojevića.

Lepo mi je bilo na Beogradskoj nedelji mode, ali i u ovom gradu. Saznala sam neke interesantne priče o Beogradu, a uživala sam i u zanimljivim restoranima i gastronomskim ponudama. Oduševio me vaš Etnografski muzej, tamo bih mogla da provedem sate i sate. Predložila bih organizatorima da uvedu neku posebnu nagradu za ručni rad – pletenje, vez i slične zaboravljene tehnike i ohrabre dizajnere da ih više koriste i na taj način sačuvaju te sjajne zanate iz Srpskog kulturnog nasleđa.

Svoje brojne impresije sa revija i o Beogradu sam redovno objavljivala na svom instagramu @hilaryalexanderobe i svakako bih volela da se vratim da otkrijem još po nešto o ovom zanimljivom gradu, ali o vrlo talentovanim dizajnerima koje sam videla na Beogradskoj nedelji mode.  


Programski segment Modne vinjete je i na ovoj Begradskoj nedelji mode bio upriličen u proverenom ambijentu galerije ŠTAB. Ukupno sedam izlagača predstavilo je svoje specifične pristupe kako modi i odevanju, tako i prezentaciji svoje mode: Lily Taylor, brend Vervi učesnici nacionalnog konkursa Fashion Scout SEE Showcase.

Brend Lily Tailor prikazao je preview kolekcije za proleće/leto „Koi“. U prepoznatljivom, ženstveno-poetičnom maniru posetioci je predstavljeno pet modela u maslinastom, puder-roze crnom i belom koloritu.

Učesnice nacionalnog konkursa Fashion Scout SEE Southeast Europe Fashion Showcase predstavile su se postavkom koja uključuje modele sa kojima su se i prijavile na ovo prestižno takmičenje, a one su Sonja Jocić, Sonja Marunić, Valentina Feher, Ivana Gajić i Nevena Krivokapić.

Brend Verv predstavio se mini kolekcijom za proleće/leto „Fiasco“. Nju čine vizuelno upečatljivi sakoicrne i bele boje. Dominantni detalji su sirove, neobrađene ivice kao i različite teksture materijala, koje na kontrastni način ističu visoku eleganciju sakoa. Verv žena iskazuje svoju ženstvenost nanekonvencionalan, pomalo provokativan način, stavljajući u prvi plan svoju ličnost, a sakoi su tu da samonaglase tu ličnost.


Ono što objedinjuje Belgrade Fashion Week, BFW Design Collective i Fashion Incubator je misija pružanja podrške i razvoj mladih modnih talenata. Tako je i ovogproleća raspisan konkursza studente modnog dizajna i nove modne dizajnere B FUTURE.

Pravo učešća imali su studenti, diplomci i postdiplomci modnog dizajna kao i nezavisni mladi dizajneri drugačijeg obrazovnog profila. Kako bi prostor za razmaštavanje kolekcija bio što širi, kandidati su se prijavljivali unutar dva tematska okvira - „harmonija kontrasta“ i „providnost“, a zadatak finalista konkursa bio je da se sa dva modela predstave na specijalnoj B FUTURE reviji. O finalistima konkursa odlučivao je žiri sastavljen od domaćih modnih pedagoga i stručnjaka, a čine ga: Sonja Krstić, Zora Mojsilović, Ivana Najdanović, Ashok Murty i Nenad Radujević.

Žiri u istom sastavu je na osnovu kriterijuma stilske orijentacije, inovativne modelarske konstrukcije i samog koncepta realizovanih modela odlučio i o pobedniku konkursa čije će ime biti objavljeno na predstojećoj dodeli nagrada. Pobednika očekuju vredne nagrade: autorska revija na narednom Fashion Week-u kao i mogućnost učešća na internacionalnim projektima udruženja „BFW Design Collective-a“.

Svoje kreacije predstavili su finalisti konkursa: AnđelaBranković, AnicaJovanović, AnjaKonstantinović, Iva Kujundžić, Ivana Gajić, Ivana Vorguca, Katarina Krajnović, Katarina Vučićević, MelanijaVasić, Milica Čekerevac, NevenaKrivokapić, NevenaSaraković, Nikola Đurić, Sara Jovanović, SofijaMitrović, TeodoraPašalićiVasilijaĐalović.


Ovog proleća, program BFW-a bio je bogat revijama muške mode. Svoje kreacije predstavili su Darko Milojević, Milica Ratković i Omaya Homme. Kolekcije koje je beogradska publika imala prilike da vidi su originalne, zanimljive, a stilovi se smenjuju od klasičnog i ležernog.

Kolekcija dizajnera Darka Milojevića je moderna reinterpretacija klasičnog muškog Holivuda tridesetih godina. Od klasike do fantastike. Za moderne Keri Grentove koji šetaju gradom i za sve one koji igraju glavne uloge u svojim životima. Materijali koje dizajner koristi su vuna, likra, žoržet, tvid, pamuk a boje koje preovladavaju su crna, siva, žuta, plava sa detaljima kao što su koža, šljokice od kože, digitalni printovi. Komadi koji se nalaze u kolekciji su muška odela sa dvorednim kopčanjem, špic reverom od rastegljivih materijala, prsluci, košulje od žerseja.

Kreatorka Milica Ratković kreirala je kolekciju „At Ease“ za sezonu jesen/zima 2017 namenjenu muškarcima od 25 do 40 godina koji vole da se oblače urbano i da izgledaju autentično. Kolekcija je inspirisana kombinacijom Street i Military stila, a muškarcima koji je nose pruža osećaj sportske ležernosti i snage koju daje vojna uniforma. Izrađena je najvećim delom od prijatnih prirodnih materijala zemljane i ljubičaste boje. Manji deo kolekcije izrađen je od šuškavog materijala u kamuflažnom dezenu. Svi delovi kolekcije mogu se kombinovati međusobno, a i sa drugim odevnim predmetima, koji se mogu naći u ormanu urbanih muškaraca.

Omaya Hommeje muški brend osnovan u Beogradu sa idejom da se donese nešto novo na Balkan. Koncept brenda je da se proizvedu “urbani” odevni komadi, visokog kvaliteta, koji su inspirisani staroslovenskom mitologijom i istorijom. Sva štampa i vezovi sadrže simbole i rune koje imaju svoje posebno značenje. Stvari se proizvode lokalno u malim serijama i samim tim je više pažnje i truda uloženo u svaki komad garderobe. Glavni junak kolekcije „Silent Hero“ je muškarac koji svojim zivotnim stilom i načinom odevanja predstavlja samo srce metropole, divlji nemir grada koji nikada ne spava. Njegova snaga je u njegovoj autentičnosti, u samopouzdanju koje je u samom jezgru njegove ličnosti. Otuda toliko nonšalantnosti u njegovoj pojavi. I telom i odevanjem asocira na vitalnost, mirnu ali jaku energiju, istinsku pripadnost gradu čijim ulicama hoda.


Sonja Jocić kolekcijom autfita za venčanje pod imenom „0% Bridal“ istraživala je odevne forme i na reviji predstavila modele kreirane upotrebom tehnike koja eliminiše otpad tkanine prilikom sečenja šablona. Ovom kolekcije dizajnerka oslobađa od predrasuda i stereotipa svakodnevnog i uobičajenog.

Kolekcija Sonje Jocić je namenjena nekonvencionalnim ženama koje žele da se istaknu u društvu i neposredno utiču na njega. Projekat je usko povezan sa kolekcijom „0%“ predstavljenom na prethodnom Belgrade Fashion Week-u i istražuje estetiku forme i teksture kroz raznolikost sečenja i savijanja u crnoj i beloj boji. Proučava odevne forme kroz kolažiranje, drapiranje i dekonstrukciju. Kolekcija se sastoji od slojevitih komada koji pokrivaju sva godišnja doba, neophodnim zbog promene klime usled globalnog zagrevanja planete zemlje i čine je modeli jedne boje. Finalni odevni komadi su inspirisani arhitektonskim oblicima, origami tehnikom, teksturom tempera na platnu i geometrijom. Materijali koji su korišćeni su svila, viskoza, pamuk i poliester. Modni detalji su izrađeni od čoje, gume i akustične plute.

Sonja trenutno radi kao samostalni dizajner razvijajući brend pod sopstvenim imenom. Njen dizajn je fokusiran na istraživanju u modi. Eksperimentisanje u dvojnosti i kontrastu u tkaninama, boji i formi, kao i pronalaženje novih tehnika pri izradi odevnih komada su od ključnog značaja za njen modni dizajn. Ona koristi netradicionalne materijale kombinovane sa tradicionalnim, sa izvajanim ženskim, ali i androgenim siluetama, uz uvek suprotnu percepciju o svakidašnjem načinu nošenja odevnih predmeta.


Drugo veče Belgrade Fashion Week-a upotpunila je revija autorske mode. Atraktivni modeli haljina, donjeg veša i kupaćih kostima u izradi dizajnerki Jasne Nikolić, Aleksandre i Yovana Zistakis, Tijane Žunić i brenda Damstel in distress, posebno su privukli pažnju publike.

Damstel in distress je beogradski brend donjeg veša dizajnerke Olge Marković. Inspirisan je spojem tradicionalnih poimanja seksualnosti i modernih seksualnih sloboda. Kolekcija „Himera“ je sačinjena od materijala koji u potpunosti podržavaju mistiku u samoj kolekciji. Svila, čipka, til, oslikavaju jedva vidljivo delove nagog tela, ostavljajući nam da stvaramo sopstvenu iluziju stvarnosti. Kao i ženska priroda, i boje ove kolekcije variraju od nežno pastelnih do jarkih detalja, a sve to naglašeno je crnom čipkom koja predstavlja svevremensku opsenu.

Kolekcija „Feel“ kreatorke Jasne Nikolić namenjena je ženi koja uživa u svojoj ženstvenosti, eleganciji, prefinjenosti, sebi svojstveno, upadljivo, smelo i posebno. Fokus je na slobodnim i otkrivenim ženskim ramenima. Jasna u modu vraća zvoncare, podignut i naglašen struk je takođe nezaobilazni detalj. Svaki odevni predmet je veoma funkcionalan i udoban za nošenje. Ističu se čiste forme i sterilni elementi sa primesama čipke u crno-beloj kombinaciji.

Za jesen 2017. dizajnerke Aleksandra i Jovana Zistakis kreiraju jednu celinu protkanu motivima ranih sedamdesetih godina kao izraza oslobađanja i kreativnosti i urbanih formi tipičnih za sportsku odeću. Ženstvenost i ravnopravnost se susreću u formi kontrasta koja idealno funkcioniše. Od materijala u kolekciji „Equality“ preovladavaju saten na pamučnoj osnovi, čipka i viskoza. Kolekcija je upotpunjena linijom luksuznih ručno rađenih šešira brenda Rehab i kožnim tašnama visokog kvaliteta brenda Citat.

Nova kolekcija Tijane Žunić predstavlja interpretaciju aktuelnih trendova u svetu mode. Odlikuju je kvalitetni i udobni materijali, klasični, a opet moderni krojevi i jarke boje kombinovane sa nezaobilaznom crnom i belom. Kolekcija je namenjana ženama koje su hrabre i senzualne i modu doživljavaju kao igru gde kombinuju više različitih stilova.


„Neka humanost bude u modi, a crvene haljine – šifra koja čuva srce“ – poruka je koju su Hemofarm Fondacija i agencija Klik poslali organizovanjem humanitarne modne revije „Oboji u crveno. Svim srcem“ posvećene prevenciji kardiovaskularnih obolenja.

Crvene haljine koje su dizajnirali 17 renomiranih domaćih kreatora, podsećaju da crvena boja znači ljubav, strast, uzbuđenje, ali i uzbunu koja, kad su u pitanju bolesti srca, mora sve da nas razbudi.

Svoje kreacije predstavili su Ana Ljubinković, Alexandar Nikolich, Biljana Tipsarević, Boško Jakovljević, Boris Čakširan, Dejana Momčilović, Dragana Ognjenović, Iva Stefanović, Jelena Stefanović, Jovana Marković, Marija Sinđelić, Marko Mitanovski, Predrag Đuknić, Svetlana Jaćović, Valentina Obradović, Vlada Savić i Verica Rakočević.

Njihove modele ponele su javne ličnosti, dame iz sveta kulture i mode starije od 50 godina jer je upravo ovo ciljna grupa koja je najviše pogođena posledicama kardiovaskularnih obolenja. Dame koje su se sinoć našle u ulozi modela bile su: Tamara Bakić, Snežana Savić, Lokica Stefanović, Ana Sofrenović, Tanja Petrović, Suzana Petričević, Suzana Mančić, Dubravka Marković, Biljana Krstić, Nela Mihajlović, Jelena Tinska, Katarina Gojković, Mira Hreljac, Katarina Gromilić i Jelena Gavrilović.

“Mi smo ponosni što se klub poznatih dama koje daju svoj doprinos učešćem u modnoj reviji uvećava, jer sve one svojim primerom doprinose da i druge žene u Srbiji o svom srcu brinu na vreme i tako uz pamet i lepotu promovišu i zdrave stilove života” – zaključuje Sanda Savić.

Bolesti srca i krvotoka decenijama su vodeći uzrok obolevanja i smrtnosti. Statistički - svakog sata, od kardiovaskularnih bolesti umre 6 osoba.


U okviru jedinstvene revije Belgrade Design District designers, svoje najnovije kolekcije predstavilo je pet dizajnera koji kreiraju i izlažu u ovom dizajnerskom kutku. Među njima su Vesna Krcanović, Aleksandra Lalić, GetUp – Jasmina Vujović, Atelje Alternativa by Daniela Glišić i Budislava Keković.

Kolekcija dizajnerke Vesne Krcanović za proleće/leto 2017 „Nonmissing Parts“ instrumentalizuje dizajnerkino promišljanje celine naspram parcijalnog i dovodi u pitanje odnos starog i novog. Le fil rouge kolekcije je način upotrebe materijala - oživljavanje različitih tkanina godinama čuvanih u ličnom fundusu.

Kolekcija „Klarina lista grehova“ dizajnerke Aleksandre Lalić osmišljena je kao kostimska ilustracija stereotipnih znakova povezanih sa ženskošću, kao i onih koji je ometaju. Romantika, svileni organdin i krhki roze elementi, numerisani su i armirani čvrstom kragnom i crno belim kontrastom.

Kolekcija Jasmine Vujović se zove ,,Paperwork“. Papir, kao osnovni medijum dizajnerske kreativnosti, kroz crtež I formiranje kroja dobija centralnu ulogu. Materijal koji koristi kroz ovu kolekciju je tyvek, visokotehnološki prerađena mešavina celuloznih I sintetičkih vlakana, koji svojim karakteristikama oponaša papir, njegovo lomljenje, izvijanje, a pritom zadržava sve odlike klasičnog tekstila- nosiv je I periv. Kombinuje ga sa pamučnim konopcem i drugim materijalima u kontrastnoj crnoj boji.. Rezultat je suprotstavljanje oblika, višeslojnost i neočekivani ishodi koje koristi da formira svoju kolekciju I prilagodi je ženskoj figuri.

Dizajnerka Daniela Glišić predstavila se kolekcijom „Following the flower“ koja je izrađena od prirodnih materijala kao što su svila, viskoza i pamuk. Inspirisana je cvetnim motivom sa osnovne tkanine koja se prepliće kroz čitavu kolekciju. Kolorit je pastelan, u rasponu od bledo nude tonova, preko zelene do ljubičaste, protkan srebrnim lameom. Čitav pristup je eksperimentalan u odnosu na dosadašnji senzibilitet dizajnerke i odiše svežinom, lakoćom i ženstvenošću.

Budislava Keković ispituje život u predimenzioniranim okolnostima, prenaglašen i pod lupom. Fokus kolekcije je na zasebne segmente odevnog predmeta, njihovo uveličavanje i stvaranje novih komada i kombinacija. Budislava je ostala verna svojim monohromatskim okvirima, drži se bazičnih krojeva i najjednostavnijih geometrijskih oblika. Materijal je prirodni pamuk, crni i beli sa dodatkom štampanih komada u uveličanom geometrijskom dezenu. Posebno rađena uveličana dugmad i predimenzionirani headpiece, su elementi koji povezuju sve modele i naglašavaju osnovnu crtu ove mini-kolekcije.


Kao i obično, nesvakidašnjom atmosferom, originalnim kreacijama uz zanimljive goste na sceni, Boško Jakovljević predstavio je svoje kolekcije u okviru poznatih domaćih brendova Martini Vesto i PWL. Kolekcije su urbane i odišu kvalitetom, a Boško je opravdao očekivanja publike među kojima su našle brojne poznate ličnosti.

Najnovija muška kolekcija brenda PWL je mešavina urbanog i sportskog stila. Namenjena je muškarcu i ženi koji znaju da prepoznaju kvalitet, opuštenost i udobnost, cene materijale i forme prijatne za svakodnevno oblačenje i u stalnom su pokretu. Kolekcija nudi kombinaciju sofisticiranog sporty streetwear-a i savremenih materijala i formi.

Martini Vesto odevni komadi su izrađeni od kvalitetnih materijala koji su dostupni u Srbiji, ekonomski opravdani, prijatni i vizuelno atraktivni. Kolekcija Martini Vesto by Boško ne isključuje poslovni look, ali napušta stroge forme i dezene oneobičavajući svakodnevni izgled. Inspirisana je duhom sadašnjice i svim radostima života u metropoli. U ovoj sezoni kolekcija Martini Vesto by Boško obogaćena je ženskim i dečijim modelima.


Bojanina najnovija kolekcija ,,Something About Her​'' inspirisana je damama koje su prihvatile njen „izazov“ ​i koje su se pronašle u njenom radu, smele u svom modnom izrazu.​ Komadi odišu romantikom koja se ogleda kroz dominaciju karnera i vedrih boja. Kolekcija Bojane Jovetić ''Something About Her'', koju je publika sinoć videla, kreirana je za sezonu proleće/leto 2017 i oslanja se na priču koju je Bojana započela u jesen 2016.​ Karneri, kao neizbežan trendi momenat ove sezone koje je Bojana uvela u svoj kreativni proces u prošloj kolekciji, najupečatljiviji su detalj njene nove kolekcije. Rađeni u različitim materijalima, bojama i odevnim komadima deo su ove romantične priče koju čine lepršave ​haljine, kratke ​suknje, jakne, pantalone, ​košulje.

Ono čime se dizajnerka posebno ponosi su pažljivo izabrani I izuzetno kvalitetni materijali. Pored svile, kože i viskoze, B​ojana uvodi teksas i to u beloj boji i srebrno -​ sjajnoj boji, keper sa visokim sjajem, kuper, i neizbežne metalne zipove. I ovoga puta prezentovala je komade koji su nosivi u različitim prilikama. Kolekciju je na upečatljiv način upotpunila je obuća svetski poznatog brenda Nine West.
Mnogobrojnu publiku na reviji činile su upravo dame, a revija je ispraćena velikim aplauzom.


Finalnom revijom Fashion Scout SEE – Southeast Europe Fashion Showcase konkursa na kome se takmičilo 12 dizajnera iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Srbije svečano je otvoren 41. Belgrade Fashion Week. Dobitnica glavne nagrade je Nevena Ivanović (NEO Design) iz Srbije.

O pobedniku je odlučivao internacionalni žiri, gosti 41. Belgrade Fashion Week-a - Martin Roberts, osnivač Fashion Scout-a, poznata britanska novinarka Hilary Alexander i direktor Accademia Costume e Moda iz Rima, Adrien Yakimov Roberts, koji su posebno istakli i rad dizajnera: Vicota Keisera iz Makedonije, Ane Jelinič iz Sloveiije i Brenda KLISAB iz Hrvatske. Ostali učesnici ovog takmičenja bili su još Petja Zorec i SARIVALENCI iz Slovenije, iz brendovi YUNIKU i PRICE ON REQUEST iz Hrvatske, Ana Marija i Shaleva Couture iz Makedonije, Ana Trošić Trajković i Lada Dragović iz Srbije.

Pored ove važne nagrade, besplatnim učešćem na Nedeljama mode u region nagrađena su još tri dizajnera. U Beogradu će gostovati Petja Zorec, u Ljubljani brend KLISAB, dok će se naša dizajnerka Ana Trošić Trajković predstaviti u Skoplju.

Uspešnom saradnjom između FASHION SCOUT projekta i Belgrade Fashion Week-a, regionalna modna scena podiže se na viši nivo i uspostavlja se svojevrsni regionalni Fashion hub kao platforma za promociju modne industrije i talentovanih dizajnera sa našeg područja.Welcome