English

Mona


27. Mar 2017.

Jedan od najpoznatijih domaćih brendova ponovo dolazi na BFW. Ženskom i muškom kolekcijom za proleće/leto 2017, Mona će pokazati zašto je upravo ovaj brend sinonim za eleganciju i kvalitet koji su potrebni savremenoj ženi i muškarcu. Po prvi put, beogradska publika uživaće iu reviji Mona man. Mona je ove sezone svoju fascinaciju renesansnim periodom, a naročito Firencom, iskazala kroz seriju perfektno razrađenih odevnih komada. Iz arhitekture se crpe elementi geometrije, dok se nežne pastelne boje - bež, puder roze, zelena i suptilni floralni motivi ponavljaju u raznim varijacijama. Kao kontrast, prisutne su boje neba i sunca. Kombinacije plave i bele boje, podsećaju na more, mediteran, i inspirišu na letnja putovanja. U kolekciji Mona & Mona Man, korišćene su prirodne tkanine – koža, viskoza, svila, pamuk, lan, čipka. Monine revije su oduvek među najposećenijima na Belgrade Fashion Week-u. Na njima dominira prefinjeni i elegantni stil uz vrhunski kvalitet i dizajn koji su imperativ ove modne kuće. Revija Mona & Mona Man zakazana je za prvi dan BFW-a, 28. marta.


Samostalna izložba fotografija mlade umetnice Irine Markić pratiće centralni deo programa BFW-a u Belexpocentru. Irina je priliku da beogradskoj publici prikaže svoje radove ostvarila pobedom na BFW InstaShot konkursu održanom prošle sezone. Jedinstvene modne trenutke Irina Markić prikazaće na samostalnoj izložbi koja će biti postavljena u foajeu Belexpocentra od 28. do 30. marta. „Ova izložba za mene predstavlja segmente, frakcije stvarnosti koje se nalaze iza piste. Sva uskomešanost iza kulisa predstavlja svet per se. To je upravo onaj svet koji sam pokušala da ovekovečim objektivom.“, ukazuje Irina. Talentovana fotografkinja svojim radom istakla se već prvog dana jubilarne Nedelje mode. Svaki njen kadar odiše energijom i emocijama koje na adekvatan način prenose atmosferu iza kulisa. Podstičući edukativni aspekt Nedelje mode, akcija BFW InstaShot ponovo je organizovana, pa će na taj način neki novi mladi umetnici dobiti priliku da osvoje vredne nagrade i kvalitetno ispromovišu svoj rad.


Najnoviji modni trendovi, regionalno takmičenje, strani gosti i eminentni domaći dizajneri obeležiće 41. Belgrade Fashion Week koji će se održati od 28. marta do 4. aprila. Centralni deo programa biće održan u Belexpocentru, a tu su i Galerija Štab, kao i Dorćol Platz. Prvi dan obeležiće finalna revija Fashion Scout SEE – Southeast Europe Fashion Showcase i revija modne kuće Mona koja po prvi put predstavlja i svoju mušku kolekciju Mona Man.

INTERNACIONALNA I REGIONALNA SARADNJA
FASHION SCOUT SEE SouthEast Europe Fashion Showcase Prvi konkurs takve vrste u našem regionu! Beograd kao Fashion Hub za povezivanje dizajnerskih scena Slovenije, Makedonije, Hrvatske i Srbije! Pobednik direktno učestvuje na Ones To Watch programu tokom London Fashion Week-a!  

SPECIJALNI GOSTI:
Martin Roberts - direktor Fashion Scout London Hilary Alexander - Legendarna britanska novinarka, bivša modna urednica Daily Telegraph-a. Dva puta proglašena za novinara godine u okviru British Fashion Awards. Urednica Hello Fashion, modni ekspert, stilista... Adrien Yakimov Roberts – Modna ikona, direktor  na  Akademiji za kostim i modu iz Rima, internacionalni savetnik u odboru Graduate Fashion Week London.

MONA PONOVO NA FASHION WEEK-u!
Jedan od najpopularnijih domaćih brendova predstaviće žensku i mušku kolekciju za sezonu proleće/leto 2017 i pokazaće zašto je upravo ime Mona sinonim za eleganciju i kvalitet koji su potrebni savremenoj ženi i muškarcu.

MUŠKA MODA
Pored uvek trendy Boškovih kolekcija za Martini Vesto i PWL, prvi put na reviji Mona Man i nekoliko novih autora muške mode.

PODRŠKA SAMOSTALNIM I MLADIM DIZAJNERIMA
Udruženje dizajnera BFW Design Collective pomaže dizajnerima Belgrade Design Distirct-a u promovisanju jedinstvenog prodajnog prostora u Čumićevom sokačetu. Brojne kolekcije samostalnih autora koji se udružuju kroz nove prodajne prostore. Projekta Udurženja je i Fashion Incubator  -  konkurs B Future – Finalna revija i stalna potraga za novim dizajnerskim talentima! BFW InstaShot - konkurs za mlade fotografe i izložba fotografija prošlogodišnje pobednice

HUMANITARNI ASPEKT
„Oboji u crveno. Svim srcem“
modna revija u koorganizaciji sa Hemofarm fondacijom posvećena prevenciji bolesti srca. Dizajnerske zvezde + VIP modeli!

IMIDŽ KAMPANJA
Imidž kampanja predstavlja jedan od najvažnijih segmenata projekta a ovoga puta delo je sledećeg tima: foto: Jovan Stevanović modni dizajner: NEO design BY Nevena Ivanovic model: Marijana Stracenski Šminka: Milena Vila masks concept design Milan Nikolic art direkcija:Nevena Ivanović grafički dizajn: Ana Cvejić -Idea Boutique-


Jedan od najpopularnijih domaćih brendova predstaviće žensku i mušku kolekciju za sezonu proleće/leto 2017 i pokazaće zašto je upravo ime Mona sinonim za eleganciju i kvalitet. Mona je ove sezone svoju fascinaciju renesansnim periodom iskazala kroz seriju perfektno razrađenih odevnih komada. Revija Mona & Mona Man prvog dana BFWa, 28. Marta! www.mona.rs


Legendarna britanska novinarka, bivša modna urednica Daily Telegraph-a biće gošća Beogradske nedelje mode. Dva puta je proglašena za novinara godine u okviru najznačajnijih modnih nagrada u Londonu - British Fashion Awards. Urednica je magazina Hello Fashion, veliki modni ekspert, stilista... i biće deo internacionalnog žirija u okviru prvog finala Fashion Scout Southeast Europe Fashion Showcase u Beogradu.


Jubilarni, 40. Belgrade Fashion Week zvanično je završen tradicionalnom dodelom nagrada najboljim učesnicima, koja je ovoga puta održana u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nakon dodele nagrada i podsećanja na dosadašnje uspehe, zvanično je najavljeno da će naredno izdanje Beogradske nedelje mode biti održano u periodu od 27. marta do 3. aprila 2017.

Na samompočetkuvečeri,prisutnima se najpreobratiodirektor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović koji je govorio o značaju saradnje sa MS Click. Zatim se generalni direktor Beogradske nedelje modeNenad Radujević zahvalio partnerima i saradnicima, nakon čega je dodelio posebno priznanje Igoru Todoroviću.U ime časopisaBAZAR, Nikola Todorić dodelio je BAZART nagradu za ličnost od stila koja je pripala Maji Uzelac i BAZART nagradu Marija Kranjc za najbolju kolekciju, koju je dobila dizajnerka Sonja Krstić.

Magazin Elle, dodelio je nagradu Elle Fashion Award za najupečatljiviju reviju mladoj kreatorki Neveni Ivanović.Kompanija Textil iz Užica želeći da pomogne razvoj domaće modne scene, a posebno one koji tek stupaju u profesionalne vode ustanovila je nagradu pod nazivom TEXTIL YOUNG DESIGNER AWARD. Ovoga puta, nagrada je pripala Ani Trošić Trajković, a uz to dodeljena je i posebna nagrada Vladi Saviću.

Novi lifestyle kanal koji je za kratko vreme zauzeo svoje mesto kod gledalaca – ŽENSKA TVdodelila je nagraduFashion Award for Excellence! dizajnerki Sonji Krstić.Magazin, koji je pravi sinonim za glamur i raskoš, Harpers Bazaar, izabrao je svog laureata na jubilarnom 40. Fashion Week-u. Izvršna i modna urednica Ana Stefanović, dodelila je nagraduSonjiJocić.

Renomirani italijanski modni magazin GRAZIA, koji je ove godine obeležio 10 godina rada u Srbiji, dodelio je nagradu za najbolju reviju dizajnerki Jeleni Stefanović, kao i nagradu za najbolju manekenku koja je pripala Andrijani Belović. Časopis Esquire kao najstariji muški magazin na svetu prepoznaje i ceni mušku harizmu, lepotu i zrelost, a Milan Nikolić, glavni i odgovorni urednik magazina dodelio je nagradu za  najboljeg manekena MarkuAndriću.

Na jubilarnoj Nedelji mode magazin Hello! Fashion izdvojio je reviju koja je na najbolji način spojila modni kvalitet i poznate ličnosti. Dugogodišnja novinarka Brankica Treskavica dodelila je nagradu brendu Martini Vesto, koju je u ime kreatora Boška Jakovljevića preuzela Marija Tarlać.Jedan od najčitanijih magazina na našem tržištu, časopis "Lepota i zdravlje"dodelio je nagradu za najbolju frizuru Đurđici Ivanović Đuki za frizure na reviji Aleksandre Lalić, a zatim i nagradu zanajbolju šminku koja je pripalaAniNikolić, JaniŠkobić, MarijiKovačevićiDiniRanđelovićza šminku na reviji MATES.

Nagrada #BFWINSTASHOT koju je Beogradska nedelja mode ustanovila prošle godine sa ciljem da podstakne mlade fotografe, ove sezone pripala je Irini Markić.

Značaj digitalne prezentacije je sve veći, pa je Wannabe magazin, kao jedan od vodećih internet modnih i lifestyle portala proglasio dobitnika nagrade za najbolju digital kampanju. Nina Milović i Nađa Jokanović uručile su nagradu dizajnerki Ines Janković. Sa željom da istakne jednu posebnu damu koja je danas mentorka mnogim mladim modelima, priznata novinarka i istinski modni simbol Beograda, magazin Gloria dodelio je nagradu Gloria Glam čuvenoj manekenki Tamari Bakić. Nažalost, Tamara nije prisustvovala dodeli nagrada iz ličnih razloga, pa će joj nagrada biti naknadno uručena.

Jedna od nagrada koja nosi specifičnu vrednost za svakog dizajnera, jer nosi ime njihovog kolege, jeste priznanje "Boris Nikolić" koje dodeljuju medijska kuća B92 i Beogradska nedelja mode. Dobitnik dobija novčanu nagradu od 2.000 eur od kuće B92 za izradu svoje naredne kolekcije, a Belgrade Fashion Week mu omogućava besplatno učešće na narednoj Nedelji mode. Nagradu je ispred RTV B92 uručila Beba Dragić, direktorka korporativnih komunikacija, a ovogodišnja dobitnica je Sonja Jocić.


Kraj jubilarnog 40. Belgrade Fashion Week-a obeležen je velikom retrospektivnom izložbom pod nazivom „BFW OUTSTANDING MOMENTS“ održanom u Kulturnom centru Beograda. Postavka je obuhvatila najznačajnije trenutke ove prestižne modne manifestacije, a osim toga i ljude koji su ostali upamćeni ne samo po svom modnom pečatu, već su Fashion Week obeležili i nekim posebnim emocijama.

Izložba „BFW OUTSTANDING MOMENTS“ nije imala za cilj samo da ukaže na profesionalni značaj brojnih modnih događaja, već i na njihov emotivni pečat koji će publika ali i sami akteri dugo nositi sa sobom. Izložba direktno stavlja do znanja da Fashion Week nije samo pitanje mode, nego je pitanje entuzijazma i energije dizajnera i svih drugih ljudi koji su podizali ovu manifestaciju od njenog samog početka. Belgrade Fashion Week je proizvod timskog rada i stoga se treba  osvrnuti na minule godine tokom kojih je publika videla više od 800 revija, brojne etablirane i mlade dizajnere, goste iz inostranstva, kolekcije koje su ostale upamćene, mnoge koje su nas ostavljale bez daha... „Jubilej je odličan trenutak da se podsetimo nekih pravih vrednosti. Poenta ove izložbe jeste da se osvrnemo na sve ono što smo radili proteklih dvadeset godina. To je svojevrsna retrospektiva, ali i prilika da potenciramo postignute rezultate, jer 40-ti Fashion Week danas ne bi bio prepun autorskih kolekcija (a bilo ih je preko trideset), da nije bilo tu ozbiljnog rada i ozbiljnog pristupa pre dvadeset godina. Tako da je meni drago da, s jedne strane, imamo vrlo kvalitetanu Nedelju Mode sačinjenu od aktuelnih kolekcija i dizajnera, a s druge strane, da imamo divne izložbe, revije i programe koji zapravo predstavljaju retrospektivu našeg rada.“, objašnjava generalni direktor Nenad Radujević i dodaje:

„Tako da zadovoljstvo je dvostruko, ako ne i trostruko. Moram priznati da sam se malo umorio nakon protekle dve nedelje XL Fashion Week-a, ali srce mi je puno, jer smo zapravo uspeli da pokažemo i dokažemo zašto je beogradski Fashion Week važan, ne samo za Beograd i Srbiju, ne samo za našu modnu scenu, već i za našu zemlju uopšte, i za naše mlade ljude koji žele da se bave ovim poslom.“
Značaj ove retrospektive potvrdio je i eminentni modni dizajner Peđa Nerić koji je bio pod okriljem Belgarde Fashion Week-a još od '90ih godina. Kreator je imao priliku da svedoči tome kako jedna modna vizija prerasta u najprestižnu modnu manifestaciju – stecište vrhunskih modnih profesionalaca i zaljubljenika u modu. O tome kako Fashion Week utiče na njegove mlađe kolege, Peđa kaže:
„Smatram da je jedan od najznačajnijih momenata na Belgrade Fashion Week-u dolazak stranih kolekcija, kao što je bio Costume National, na primer. Mislim da treba više takvih kolekcija da bude zastupljeno na Nedelji Mode, jer su to oni trenuci koji najviše utiču na naše mlade dizajnere, posebno one koji možda nemaju prilike da putuju i tako nešto vide uživo. Videti velika dizajnerska imena u Beogradu je značajna stvar za domaću modnu scenu i mislim da je to vrši najveći uticaj na mlade ljude.“
Pre 20 godina niko nije mogao da predvidi veliki uticaj i značaj Belgrade Fashion Week-a, ali oni koji su verno pratili manifestaciju i koji su svedočili genezi, danas najvećeg modnog projekta istoče Evrope, kažu da je na samom početku ipak postojao obećavajući nagoveštaj.
„Sve revije su bile tako lepo osmišljene, kako od kreatora, tako i od onih koji su stilizovali, kao i pronalazili fantastične prostore za prikazivanje. Od fenomenalnih prostora u kojima su se revije odvijale, tu je bila Garaža kod Vuka, Barutana na Kalemegdanu, kao i izlog Jugoslvenskog dramskog pozorišta. Ja sam generacija koja je pratila revije na sajmovima, a to je bilo sve ono što je nekako izlazilo iz tadašnjih tokova, nešto drugačije, nešto izuzetno i to sve predstavlja jedan svetski početak. Glavna namera je bila da se Beograd predstavi u svetskom svetlu, da bude zapažen!“, priseća se Mišutka Kostić, Beograđanka koja do danas nije propustila ni jedno izdanje Belgrade Fashion Week-a.


Ive Stefanović predstavila je svoju Capsule kolekciju za Koncept 45 pod nazivom “We are not kids anymore?” koja istražuje razlike i zajedničke tačke dve krajnosti: stvarnosti i sna, našeg i onog čudesnog sveta u koji je zalutala Alisa. Svojim kreacijama, Iva vizuelizuje samouverenu, uspešnu ženu koja kroz život ide uvek držeći za ruku svoju malu Alisu.

Savremeni miks printova i formi, dizajn fokusiran na krojeve koji laskaju ženskom telu, haljine koje ćete želeti da nosite svaki dan...Kako izgleda kada Alisa poraste?


Pobednica drugog konkursa BFW BEHIND THE SCENE, održanog prošle sezone, je mlada fotografkinja Marina Bugarčić koja se još ranije istakla svojim talentom i profesionalnošću. Kao nagradu, Marina je dobila priliku da učestvuje na jubilarnoj Nedelje mode i beogradskoj publici se predstavi samostalnom izložbom fotografija.  

  Talentovana fotografkinja već par sezona sarađuje sa BFW-om i modnim studiom “Click”, koji za nju predstavljaju neiscrpnu inspiraciju. Bugarčićeva je ranije radila kao event fotograf, ali je u želji za novim iskustvima počela je da se preusmerava na modnu fotografiju.
“Ranije sam se bavila event i clubbing fotografijom, što jesam volela da radim ali nakon nekog vremena je prestalo da bude toliko inspirativno. Želela sam da se suočim sa nekim novim izazovima, da izađem iz zone komfora. Tako sam došla na ideju da se pretprošle sezone upustim u ovaj modni izazov.”, kaže Marina.   Jedinstvene modne trenutke Marina je prikazala na samostalnoj izložbi pod nazivom „Fashion Week: behind the scene“ koja je dostupna publici 3. i 4. novembra u zanimljivom prostoru Dorćol Platz. Mlada umetnica se nada da će nastaviti inače veoma uspešnu saradnju sa MS “Click”, kroz koju je do sada učestvovala na brojnim projektima. Podstičući edukativni aspekt Nedelje mode, akcija BFW BEHIND THE SCENE biće ponovo organizovana, pa će na taj način neki novi mladi umetnici dobiti priliku da osvoje vredne nagrade i kvalitetno ispromovišu svoj rad.


Jedan od najznačajnijih spomenika kulture Beograda, kuća kralja Petra na Senjaku poslužila je kao idealna lokacija za predstavljanje bajkovitih venčanica  Ines Janković. Kreacije iz kolekcije pod nazivom "Modern bride" odlikuje upotreba prirodnih, luksuznih materijala koji  svojom teksturom i transparentnošću potkrepljuju iluziju glamura.     Nakon završenih studija modnog i dizajna enterijera, Ines Janković se najpre bavila uređenjem enterijera u okviru porodične firme. 2012.godine je odlučila da se u potpunosti posveti modi  i osnovala brend Ines Atelier. U radu brenda je prisutna konstantna potreba za novinama u smislu kreacija, ideja i umetničkih formi. Zato kolekcije I jesu  inspirisane raznovrsnim oblicima umetnosti – skulpturama, slikama, arhitekturom, muzikom… Kako je Ines Atelier svojevrstan izdanak kompanije koja se bavi enterijerom, forme i dinamika, karakteristične za arhitekturu, su se prirodno nametnule kao “creative fuel” nephodan u svakom koraku dizajna i produkcije. Minimalistički pristup je u biti svih Inesinih kreacija; stvarajući nove komade, uvek na umu ima ritam savremenog života i svakodnevne potrebe i želje stvarne žene. Prilikom stvaranja ove kolekcije venčanica, dizajnerka je  ostala  dosledna svojoj dosadašnjoj viziji žene – moderne, sofisticirane  i izraženog karaktera. Inspiracija za kolekciju Modern bride proističe iz poigravanja linijama i nitima koje svojim preplitanjem stvaraju iluziju geometrijskih formi i silueta po kojima je estetika ovog brenda prepoznatljiva. Svedenost  i pročišćenost poslužili su kao imperativ prilikom  kreiranja kolekcije dok je posebna pažnja posvećena upotrebi linija i niti kao inspiracije kroz kroj i sečenja  na modelima.


Fashion Week već 20 godina kontinuirano podržava mlade dizajnere. Osim projekta B Future i Fashion Incubator, podsticaj mladih autora bio je veoma izražen i kroz reviju autorske mode najuspešnijih stiudenata I diplomaca Accademie del Lusso i Fakulteta za umetnost i dizajn. Na objedinjenoj reviji, predstavilo se 8 mladih kreatora. Accademia del Lusso vrednuje kreativnost i senzibilitet svojih studenata ali im pruža i praktično obrazovanje koje im omogućava postizanje vodećih pozicija na tržištu. Osnovne karakteristike studija su interaktivni nastavni metod i inovativni programi. Cilj Akademije je da pomogne mladim studentima da steknu obrazovanje koje će na tržištu rada biti vrednovano na pravi način. Accademia del Lusso, italijanska škola mode i dizajna otvorena je 2005. godine sa jasnim ciljem da stvori obrazovne profile neophodne u sektorima dizajna, marketinga, menadžmenta, mode i komunikacije. Svoje diplomske kolekcije predstavili su studenti završne godine: Dina Djordjević, Ivana Garić, Tijana Perišić i Bojana Staletović. Takođe, kroz 4 diplomske kolekcije, modnoj publici predstavili su se studenti završne godine Fakulteta za umetnost i dizajn. Kolekcija Pastel Katarine Andrić predstavlja uspostavljanje odnosa kontrasta, sukoba i dinamike, između linija, koje se pojavljuju kao dekorativni i gradivni element odevne forme i površina na kojima se one nalaze. Kolekcijom Momačko-devojačka Angela Bogeska transponuje klasične muške modele 40-ih godina XX veka u savremenu žensku odeću. Anja Konstantinović u kolekciji Albino potencira upotrebu multiplikovanog ritma različitih vrsta kragni i stvaranju novih odevnih komada, dok Natalija Novaković kroz upotrebu intenzivnih kontrasta likovnih elemenata inovira tehniku ručnog veza u kolekciji „Od tavana do kaftana“.


Kolekcija za jesen/zimu 2017. pod nazivom „Level 3“ nastavlja modni diskurs koji Glavinić razvija svojom prethodnom kolekcijom Playground. Ovoga puta, dizajn je nešto „komplikovaniji“, utoliko što nudi izazove savladavanja bogatijih zimskih trendova, materijala različitih tekstura i nove kombinatorike u koloritu, kao što su žuti, crveni, camel i zeleni tonovi sa sveprisutnom crnom.

Ukoliko je igra crnog i belog, sportskih i urbanih formi, jasnih krojnih linija i grafičkih printova noseća karakteristika međunivoa, predstavljenog kroz Playground, sada Level 3 kroz svoju slojevitost, karakteristične, ali unapređene forme i prepoznatljive grafičke printove nedvosmisleno ukazuje na sledeći nivo igre.


Za kolekciju Jovane Marković za proleće 2017, inspiracija su bile 70-e godine prošlog veka u Njujorku. Kolekcija obiluje elegantinim modelima, koji uz pravu kombinaciju materijala daju osećaj posebnosti. Materijali su pretežno prirodni: koža, svila, pamuk, viskoza. Dosta lagani i lepršavi, ali uz ostra sečenja i ravne minimalističke linije i krojeve.

Za izradu ove kolekcije, dizajnerki su posebno bile inspirativne subkulture i etničke razlike karakteristične za Bruklin tog doba. Velika inspiracija su i različiti muzički stilovi koje prati, pogotovo ženski izvođači poput Alison Mosshart ali i jake žene sa pomalo androgenom pojavom i energijom kao što je npr. PJ Harvey. Kroz kolekciju se provlači print koji kreatorka ostavlja da svako protumači na svoj način.


Predstavljanje bogatog sadržaja BFW izložbe modnih detalja završavamo prestižnim brendovima kao što su Maruška i Max Mara, multi-brend butikom Movem Fashion, dizajnerima nakita kao što su Katarina Čudić, Nenad Stojaković ispred juvelirskog studija Manufactura, kao i torbama Nataše Šarić.

  MARUŠKA je jedinstven i postojan brend ešarpi  kravata, a prva pomisao na odevne komade sa etiketom ove modne kuće je prepoznatljivost, visoki stil i prefinjenost. Dizajn brenda MARUŠKA izrastao je na inspiraciji da i damama i gospodi pruži nešto što će podstaći osećanje posebnosti i glamura. MARUŠKINA ešarpa ima Emociju, Šarm, nosi se kao Amajlija, s Radošću i Poletom i zato se žena koja je nosi oseća Anđeoski. Sa druge strane, muškarac koji nosi njenu kravatu ima na sebi Krunu, ukazuje na Red i Autoritet, ima posebnu Vrednost i nalazi se Apsolutno na Tronu, jednostavno izgleda Aristokratski. Zato MARUŠKA poslednjih 20 godina uspešno nalazi put do srca najpoznatijih i najmoćnijih ličnosti današnjice.

Inspiraciju  za kolekciju Jesen/Zima Max Mara nalazi u nekonformističkom neo-pank pokretu inspirisanim glamuroznim i provokativnim stilom Dorothy Parker kao i u modernizmu i obnovljenoj energiji Bauhaus-a u Berlinu tokom 1930. godine. Izgled upotpunjen snažnim kontrastima boje kože, maline, tirkizne, bele, zelene i crne savršeno opisuje hrabru ženu koja je sofisticirana i nikada obična. Kolekciju Jesen/Zima obeležavaju kaputi od kamilje dlake, čistog duplog kašmira i vune, sa reverima, dvobojni, ili sa pačvorkom od ovčije kože, muževni kaputi ali sa užim krojem, haljine koje imaju muževni kroj ali su napravljene od ženstvenih materijala poput žerseja i svile kao i pantalone sa širokim nogavicama sa štampanim pletivom. Savršeno izbalansiran miks kvalitetnih materijala, svetlih i tamnih boja i printa draperije u vidu broševa inspirisanim Bauhaus pozorišnim marionetama  ističe sliku mlade, uspešne, neustrašive i elegantne žene.

Kompanija Movem fashion je jedna od vodećih kompanija u premijum segment modne garderobe u Srbiji. Danas Movem Fashion je oficijalni franšizni partner kompanije Hugo Boss AG, oficijalni parner italijanskog brenda Canali, kao i distributer urbanih brendova Trussardi, Joop i ZZegna poznatih po svojoj prakticnosti i stilu.

Težeći savršenoj kombinaciji savremenog dizajna i tradicionalnih juvelirskih tehnika, nakit Katarine Čudić vešto balansira između umetnosti i zanatstva. Snažnog identiteta i naglašene ekspresije, njeni komadi su mnogo više od pukog ukrasa. Moderne forme patiniranog srebra, oplemenjene toplinom zlatnih detalja ili poludragim kamenjem, ispunjene su ljubavlju ka ručnom radu i autentičnosti. Izbegavajući industrijske procese i oslanjajući se na naučeno u porodičnoj radionici, Katarina je svoje umeće usavršavala u prestižnoj firentiskoj školi, Le Arti Orafe. Posebnu pažnju i priznanja za svoj rad dobila je na brojnim nacionalnim i internacionalnim izložbama, publikacijama, kao i kroz članstva u Udruženju likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i Internacionalnog udruženja savremenog nakita AGC, Associazione del Gioiello Contemporaneo.

Studio Manufactura je 2010. godine osnovao Nenad Stojaković sa osnovnom idejom da sam osmisli i izradi ceo komad nakita. Nenad nakit doživljava kao skulpture koje se mogu nositi. Prstenje preovlađuje u njegovom radu baš zbog te sličnosti sa skulpturom. Od materijala najčešće koristi srebro s dragim kamenjem, porcelanom, staklom… Ohrabruje klijente da sami doprinesu dizajnu svog nakita, što rezultira jedinstvenošću svakog komada.

U danasnje vreme gde je ekološka sudbina zemlje dovedena u pitanje zbog ljudske nemarnosti, tašne Nataše Šarić predstavljaju doprinos u afirmisanju zaštite ljudske sredine i okretanju ka materijalima koji minimiziraju, gde god je to moguce upotrebu koze, krzna itd... Izložene tašne su izrađene od ekološke kože i reciklirane gume u kombinaciji sa prirodnim materijalima. Sačinjene od različitih materijala (guma, tekstil, impregnirani materijali), prikazane tašne oslikavaju prepoznatljiv stil autora, delujući na trenutak kao mini maketa modela. Izgrađene su od izlomljenih površina, međusobno preklopljenih i ukrštenih tako da stvaraju celinu čvrstih ivica i jakog grafičkog utiska.


Modne vinjete su već punih sedam godina važan program promocije modnih dizajnera. Galerija Štab postala je tradicionalni prostor u kom se održavaju ove umetničke postavke. Atraktivni prostor, smešten u konstrukciji Brankovog mosta, predstavlja savršen poligon prezentacije dizajnera koji svoj rad javnosti plasiraju na sasvim drugačiji način.  

  Izlagačka sloboda, upotreba različitih medijuma i konceptulnih pristupa glavni su razlozi što je ovaj programski segment postao jedan od najatraktivnijih.
Studenti IV godine Fakulteta digitalnih umetnosti univerziteta Metropolitan predstaviće se kolekcijom Refleksija koja za zadatak ima da istraži spoj modernog, glamuroznog i dinamičnog. Kroz elegantne forme, prigušene boje i duh energije modela koji nas vraćaju u vreme Velikog Getsbija i nastanka Art Deco pravca, ova jedinstvena modna priča pruža beg od sivila kojim je obeleženo sadašnje vreme.
U ovoj specifičnoj konstelaciji i kroz sebi svojstven koncept, pojaviće se i brend GetUp iza koga stoji dizajnerka Jasmina Vujović. Njeni modeli karakteristični su po tome što su namenjeni mladoj ženi izražene individualnosti, sa dozom hrabrosti da iznese razliku od okruženja.
Inspirisana umetničkim stvaralaštvom naše slikarke Dušice Pejić, modna dizajnerka Katarina Puzić se upušta u svežu, modnu igru printova, formi i različitih struktura, materijala, iz koje niču unikatni, ženstveni i udobni outfiti „SPROUT“ kolekcije za sezonu proleće/leto 2017.
Vesna Krcanović, u kolaboraciji sa brendom Naša posla, izložiće radove koji predstavljaju deo kolekcije u nastajanju Man into Woman. Inspirisani memoarima transrodne umetnice Lili Elbe, odnosno Einara Wegerera, eksponati otvaraju pitanje identiteta, integriteta i seksualnosti. Koncipirani kao medij za sentimentalni atlas likova, komadi su koloritom, dezenima i formom promenljivi i prate emotivna stanja autora. Najfiniji materijali od kojih je kolekcija izrađena vrše dvojaku simboličku funkciju – barijere ili korespondenta između posmatračai autora.


Vlada Savić u novoj kolekciji zа proleće/leto 2017 stvara atmosferu u kojoj su svi elementi kreirani u cilju pravljenja nove umetničko - modne slike.
Kolekcija oslikava viziju VS brenda u kome su forme geometrizovane, linije čiste, a silueta ženstvena i slojevita.Vlada Savić ističe da je boja glavni pokretač ove kolekcije, a valeri se kreću od kredastih pastelnih tonova do potpuno jarkih sa dodatkom crne i bele, kao osnove svake VS kolekcije.Welcome