Nagrada Boris Nikolic – revija finalista

Mladi talenti imaju veliku šansu da se predstave na svakom izdanju Beogradske nedelje mode, a prestižnu nagradu Boris Nikolić za savremeni modni izraz će poneti najbolji od šest finalista odabranih na prethodnoj nedelji mode od 20 najperspektivnijih mladih dizajnera. 

NASLEĐE I KORENI – POVRATAK U PROŠLOST RADI BOLJEG RAZUMEVANJA BUDUĆNOSTI je tema na koju su mladi najtalentovaniji dizajneri odgovorili takmičeći se za ovu nagradu. Stručni žiri BFWa u sastavu: Ana Ljubinković, Ašok Murty, Maja Uzelac, Andrea Varga i Nenad Radujević, je prošlog puta imao težak zadatak da izabere šest finalista koji će se na ovom 54. Perwoll Fashion Week-u predstaviti sa capsule kolekcijama (po šest modela), a najbolji od njih će poneti nagradu Boris Nikolić i imati samostalnu reviju u okviru prolećne Beogradske nedelje mode 2025. godine. 

Imena finalista Aleksandar Latinović, Vila Pajkić, Divna Lazić, Lena Antić, Milutin Lađević i Nenad Pavlović, treba odmah memorisati jer će zasigurno oni, bez obzira ko osvoji koje mesto, biti predvodnici novih talenata naše modne scene u narednim godinama. Njihov stepen kreativnosti, ali i lucidnosti pri obradi zadate teme može se naslutiti već kroz imena koja su dali kolekcijama i kreiranim startnim brendovima – No rich parents/Life points; Back to our roots; Devojačka sprema/No season coll.2024; KOSOVKA; PROVINCIJALAC; OMNIFORM. I kako je to jasno definisano u zadatoj temi da se inspiracijom iz prošlosti vrate u budućnost, ovi mladi perspektivni dizajneri su inspiraciju pronašli kako u ličnoj/porodičnoj istoriji ali i kolektivnoj/nacionalnoj, primenjujući detalje nošnje, inspirisani važnim istorijskim događajima ili herojima i herojinama, običajima, spajajući, neki bi rekli nespojivo, ali ostaje na publici i žiriju da ocene ove hrabre i inovativne kreacije.

Nagrada Boris Nikolić za savremeni modni izraz se već 15 godina dodeljuje dizajnerima koji kroz svoj rad pokazuju inovativne modne tendencije. Boris Nikolić je bio jedan od  najprepoznatljivijih dizajnera svoje generacije, koji je svoju karijeru gradio  gotovo od samih početaka  BFW-a. Njegov modni potpis bio je specifičan i maštoviti dizajn, sa posebnim emocionalnim pečatom, a svojim radom, talentom i energijom podržavao je ideju o razvijanju naše modne scene po najvišim standardima svetskih centara mode. Zato je nagrada sa njegovim imenom, vremenom postala jedna od najznačajnijih na domaćoj modnoj sceni a dosadašnji laureati su neka od najatraktivnijih kreatorskih imena kod nas: Aleksandra Lalić, Ana Ljubinković, Ana Trošić Trajković, Budislava Keković, Ivana Pilja,  Milica Vukadinović, Nevena Ivanović, Sonja Jocić, Tamara Radivojević, Tijana Milutinović, Tijana Pavlov, Vesna Kracanović, Vladimir Savić, Ljuba Sikimić kao i kreativna grupa Klasa.

Slobodne dizajnerske interpretacije viđene na prethodnim revijama ovog konkursa su samo potvrdile da mladost nije sputana pravilima, što potpuno korespondira sa sloganom ovog Fashion Week-a  – Dare to trAI!

Newsletter

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se pretplatili na naš bilten