English

46. Perwoll Fashion Week koji je trajao od 25. do 31. oktobra, zvanično je završen tradicionalnom dodelom nagrada, održanom u atraktivnom baru „Dim“ koji je pozicioniran u poznatom cafe kvartu u Cetinjskoj ulici. Kroz revije, izložbe, performanse, panele i diskusije videli smo koji su to aktuelni trendovi, kako razmišljaju neki novi, talentovani, mladi umetnici. Koristimo ovu priliku da najavimo da će naredno izdanje BFW-a biti održano krajem marta 2020.

Kroz brojne revije, izložbe, performanse, panele i diskusije videli smo koji su to aktuelni trendovi, kako razmišljaju naši vodeći dizajneri, a kako neki novi, talentovani, mladi umetnici. Postavljena su mnoga društveno odgovorna pitanja, a ukazano je i na mogućnosti za rešavanje različitih problema na polju modne industrije Srbije. Sveobuhvatnim pristupom moda je tretirana kao umetnost, kao biznis i kao ozbiljni činilac društva, sa izraženom svešću o društvenoj odgovornosti i kulturnom nasleđu. Tako to radi ozbiljan tim Beogradske nedelje mode koji iz sezone u sezonu diže lestvicu domaće modne scene.

Dobitnici nagrada su:

Posebna nagrada BFW-a - PROJEKAT BELI DAN. Autor projekta Ksenija Marković Božović, dizajneri – Sonja Krstić, Aleksandra Lalić, Ana Trošić Trajković i Nevena Ivanović

Nagrada „Boris Nikolić” za savremeni modni izraz - TIJANA MILUTINOVIĆ

Nagrada Textil Designer Award - ALEKSANDRA LALIĆ

Najbolja manekenka BFW-a - ALEKSANDRA ŠALIPUR

Najbolji maneken BFW-a - MILOŠ RAJKOVIĆ

Nagrada Lepota i zdravlje za najbolju šminku - WORLD OF EDUCATION za reviju Ane Trošić Trajković

Nagrada Lepota i zdravlje za najbolju frizuruzu - PAOLA za rad na projektu Beli dan

Nagrada Wannabe magazine za najbolju digitalnu prezentaciju - NEVENA IVANOVIĆ - NEO DESIGN

Nagrada BFW Instashot za najboljeg mladog fotografa - NEMANJA VOJNOVIĆ

Nagrada Gloria Glam za ličnost od stila - NATAŠA MARKOVIĆ glumica

Naredna Beogradska nedelja mode zakazana je za kraj marta 2020! Vidimo se!


46. Perwoll Fashion Week je završen! Kroz revije, izložbe, performanse, panele i diskusije videli smo koji su to aktuelni trendovi, kako razmišljaju neki novi, talentovani, mladi umetnici, postavljena su mnoga društveno odgovorna pitanja… Moda je tretirana kao umetnost, kao biznis i kao ozbiljni činilac društva, sa izraženom svešću o društvenoj odgovornosti i kulturnom nasleđu.

Autorska moda je jedan od nosećih programa BFW-a. U okviru ovog segmenta svoje nove kolekcije predstavili su afirmisana i prepoznatljiva imena domaće modne scene, a svečano otvaranje je bilo rezervisano za reviju jedne od naših najpriznatijih modnih dizajnerki Draganu Ognjenović, koja je otvorila i prvu Nedelju mode u Beogradu, još 1996. godine.

  Noizz fashion award Boris Trivan je nastavak regionalnog projekta koji na pravi način afirmiše rad mladih dizajnera. Ovo jedinstveno takmičenje nosi ime po prerano preminulom uredniku Noizz-a, što je dodatno budilo emocije učesnika, ali i publike. Vrednu nagradu, put na London Fashion Week, osvojio je jednoglasnom odlukom žirija Bogdan Mrša.

Maštovitost i originalnost u dizajniranju pokazali su i najmlađi posetioci ovogodišnjeg Perwoll Fashion Week-a. Oni su u okviru zajedničkog projekta Fondacije Novak Đoković i Perwoll Fashion Weeka, “BFW kreativni karavan”, kreirali dres za našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

Tendencija promocije neafirmisanih autora nastavljena je kroz izložbu fotografija ONE STEP FORWARD, Andreja Mihailovića pobednika tradicionalnog konkursa BFW InstaShot. Izložba je postavljena u Rajićeva Shopping Centru ispred atraktivnog prostora BFW Choice Pop Up Store-a i bila je aktuelna do kraja Perwoll Fashion Week-a.

  Specijalni gost Perwoll Fashion Week-a Xavier Chaumette, francuski istoričar mode, saradnik brojnih muzeja i profesor na prestižnim akademijama za modu, održao je u Francuskom institutu predavanje na temu savremene Francuske mode - izmedju nostalgije i revolucije.

Na 46. Perwoll Fashion Week-u realizovan je projekat Beli dan za koji je inspiracija nematerijalna kulturna baština Srbije.  Autori projekta su Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević, dok su na zadatu inspiraciju modele realizovale četiri, višestruko nagrađivane, dizajnerke Sonja Krstić, Aleksandra Lalić, Ana Trošić Trajković i Nevena Ivanović. Uz podršku Ministarstva kulture ova izložba će biti prezentovana u Kulturnom centru Srbije u Parizu u decembru ove godine.

Nakon uspešno organizovanog prvog Dana održive mode na prethodnom izdanju Perwoll Fashion Week-a, nastavljen je razgovor o društvenim i ekološkim aspektima modne industrije, a razmišljalo se i o rešenjima za inovacije u modnom poslovanju. Jednodnevna programska celina podrazumevala je Okrugli sto, F.fm open talks i Expo održivih brendova. Učesnici programa bili su predstavnici relevantnih državnih institucija, nadležnih ministarstava, predstavnici privrede, strukovna udruženja, mediji.

Naredni Belgrade Fashion Week očekuje nas krajem marta 2020. a, do tada, planirajte kupovinu novih odevnih komada odgovorno prema sebi i imajte na umu da postoje i sjajni domaći brendovi koji uključuju principe održivosti u svoj dizajn i poslovanje.


Perwoll Fashion Week svečano je zatvoren revijama francuskog brenda AV Couture i domaćih dizajnerki Vesne Karacanović i Aleksandre Lalić održanim u prelepom ambijentu prestižnog Hotela Moskva  

Vesna Kracanović prikazala je kolekciju (Re)forma čiji predmet je redefinisanje koncepta savremenog odevanja ili promena odnosa forme i funkcije odevnih predmeta u okviru kompleksnih društvenih i kulturnih dispozicija. MORE PHOTO>>>

U nastavku večeri višestruka dobitnica modnih priznanja Aleksandra Lalić, prikazala je kolekciju Not graceful, not like dancers. MORE PHOTO>>>  

Svečano zatvaranje Perwoll Fashion Week-a obeleženo  je i revijom francuskog modnog dizajnera Vincent-a Lapp-a koji je nakon završetka studija na prestižnom Central Saint Martins, zajedno sa Andrea-om Altman osnovao brend ženske odeće AV Couture. AV Couture je novi brend ženske odeće koji svojim avangardnim i promišljenim odevnih komada podstiče na raspravu o društvenim anomalijama. Ovaj dizajnerski duo kombinuje tradicionalne tehnike i inovativne materijale, pri čemu je održivost ključni element njihovog društveno odgovornog procesa rada, a negativni uticaj  na životnu okolinu sveden na minimum. MORE PHOTO>>>


U okviru pratećeg programa, jedinstveni projekat “BELI DAN”, okupio je nagrađivane dizajnerke Sonju Krstić, Aleksandru Lalić, Anu Trošić Trajković i Nevenu Ivanović koje su se bavile promocijom domaćeg autorskog modnog izraza i njegovim korišćenjem u službi kulturne diplomatije. Za decembar je zakazano predstavljanje projekta Beli Dan u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Glavna inspiracija za kreiranje jedinstvenog projekta Beli dan je nematerijalna kulturna baština Srbije, koja se nalazi na listi Nacionalnog registra NKN - Ministarstva kulture, a predstavlja značajne delove identiteta i integriteta. Uz podršku Ministarstva kulture ova izložba će biti prezentovana u Kulturnom centru Srbije u Parizu u decembru ove godine.

Autori projekta su Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević, dok su na zadatu inspiraciju modele realizovale četiri, višestruko nagrađivane dizajnerke, članice udruženja BFW Design Collective, koje su našle inspiraciju u elementima našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa, i dale odgovor na temu narodnih običaja i verovanja:

SONJA KRSTIĆ - Koncept sastoji se iz četiri jezička idioma koji u sebi sadrže određene srpske toponime koji suštinski govore o naravi, ponašanju i karakteru ljudi, a to su "Kriva Drina", "Mirna Bačka", "Do Kosova ravno" i " Kiša oko Kragujevca".

ALEKSANDRA LALIĆ – inspiraciju je pronašla u Bezdanskom damastu, ručno tkanom tekstilu na Žakar razboju koji postaje predmet muzejskih strategija zaštite i očuvanja u kojima se akcentuje važnost prenosioca nasledja.

ANA TROŠIĆ TRAJKOVIĆ – je inspirisana Vilinim kolom je upravo tim momentom glorifikacije žene, netipične za vreme, sredinu i socijalnu orjentaciju društva iz kojeg legende o vilama datiraju. Nematerijalna tradicija srpskog podneblja, u smislu društvene prakse, običaja, rituala i verovanja, govori o kolektivnom duhovnom identitetu više nego zbir svih drugih nacionalnih karakteristika.

NEVENA IVANOVIĆ – Kolekcija je inspirisana Belom pčelom, po verovanju starih Slovena, prvim pra pretkom u svakoj ženskoj liniji. Predenje vune u tanke niti asociralo je dizajnerku na niti kao simbole sudbine i nečega što nas čvrsto povezuje sa našom prošlošću i budućnošću.

Na izložbi u galeriji Progres prezentaciju modela kroz specifičan modni performans obeležile su i uloge koje su izneli naši poznati glumci: Nataša Marković, Marija Bergam i Vladimir Aleksić.


Zemlja u fokusu ove jeseni je Francuska, pa su ljubitelji mode imali priliku da posete predavanje "La mode Française entre nostalgie et "révolution" specijalnog gosta Xavier-a Chaumette-a koje je održano u Francuskom kulturnom centru. Francuski stručnjak iz domena istorije mode, kulturnog nasleđa i muzejskih praksi, govorio je na temu tretiranja kulturnog nasleđa u savremenoj modi.

Gospodin Chaumette je predavač i istraživač u domenu istorije francuske mode, ovom prilikom govorio je o uticajima prošlosti na francuski modni dizajn, fokusirajući se na procesu tzv. reciklaže istorije, koja savremeni izraz dovodi u poziciju blisku paradoksu - "između nostalgije i revolucije". Predavanje je održano na francuskom jeziku uz obezbeđen prevod na srpski, a moderirala ga je dr Ksenija Marković Božović.


U atraktivnom prostoru "BFW Choice Pop Up Store-a” otvorena je izložba fotografija "One step forward" mladog autora Andreja Mihailovića, pobednika BFW Instashot konkursa sa prethodnog Fashion Week-a. Izložba će biti dostupna do kraja manifestacije u pomenutom ambijentu u Rajićeva Shopping Centru na II spratu gde svakodnevno možete konzumirati domaću autorsku modu na prodajnoj izložbi.

Izložba "One Step Forward" ima za cilj da predstavi glamurozan svet mode i modnih revija iza scene. Slike mladog autora prikazuju kako izgleda dan u "backstage-u", manje poznati detalji i neispričane priče "iza kulisa". Korišćenjem studijske rasvete u dinamičnom ambijentu backstage-a, fotografije oslikavaju odličan spoj uhvaćenih spontanih momenata sa studijskim kvalitetom fotografija.

“Moja dečačka želja da budem modni fotograf i da imam samostalnu izložbu, postaje stvarnost! Dve godine saradnje sa BFW-om su veoma uticale na moj razvoj, sticanje neprocenjivog iskustva i širenje kontakata. Izložbom "One Step Forward" prikazaću trenutke iz čuvenog backstage-a, manekene i manekenke uhvaćene u trenutku tog organizovanog haosa i usijane atmosfere. Korišćenjem studijske rasvete u dinamičnom ambijentu backstage-a, dobio sam odličan spoj uhvaćenih spontanih momenata sa studijskim kvalitetom fotografija”, ističe autor izložbe Andrej Mihailović i dodaje da mu ova nagrada pokazuje da je na dobrom putu, te da ga motiviše da radi još više i bolje. BFW Instashot realizovaće se i u toku predstojeće Beogradske nedelje mode što će nekim novim mladim fotografima dati priliku da osvoje vredne nagrade i kvalitetno ispromovišu svoj rad, kažu organizatori i sa zadovoljstvom konstatuju da je svake godine broj prijavljenih učesnika sve veći.


Nakon uspešno organizovanog prvog Dana održive mode na prethodnom izdanju Fashion Week-a, ove jeseni nastavljaju se razgovori o društvenim i ekološkim aspektima modne industrije i razmišljanje o rešenjima i konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju. II Dan održive mode bio je sačinjen od tri različita programa: Fair Fashion Dijalog, F. Fm Quick Chatt i Expo održivih brendova.

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Udruženjem za industriju tekstila, odeće, kože i obuće održan je Okrugli sto: Fair Fashion Dijalog – unapređenje javnih politika u modnoj industriji. Predstavnici institucija, privrede, akademske zajednice i civilnog sektora razgovarali su i mapirali ključne izazove sa kojima se suočava modna industrija u Srbiji u domenu zakonske regulative, konkurentnosti, podrške malim i srednjim preduzećima, finansijske podrške inovacijama u proizvodnji i plasmanu na tržište. Zaključci sa okruglog stola biće prezentovani donosiocima odluka sa ciljem unapređenja javnih politika. Moderatorka okruglog stola je bila Nataša Gligorijević, direktorka Centra za održivi razvoj Srbije.

U prepunoj sali Francuskog kulturnog centra održan je F. Fm Quick Chat, koji okupio je goste iz modne industrije sa kojima se razgovaralo o istoriji održive mode, lokalnim modnim medijima, odnosu domaćih dizajnera prema modnoj održivosti.  Posetiocima su se obratili  Ana Ostojić, modna urednica magazine ELLE Srbija; Marija Ratković, aktivistkinja i teoretičarka; brend DechkoTzar. Razgovor su moderirale autorke F.fm podcasta o održivoj modi, modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković.

U večernjim satima poštovaoci domaćih modnih brendova su imali priliku da posete EXPO održivih brendova u prostorijama Nove Iskre. Expo je okupio domaće brendove koji uključuju principe održivosti u svoj dizajn i poslovanje - Braća Burazeri (DechkoTzar), Mikke, PAR Theory of Two ,Kotaway, Wholly wear, Daire world, Cherrypie, DEFI, SHASH, MajMaj design, Cozy2wear, PAAR socks, Kokaknit., Remake, Lovers, Milunka clothing, AcidForm.

Ogranizatorke programa Dana održive mode: Marija Radaković i Dunja Jovanović (F.fm podcast), Nataša Gligorijević (Centar za održivi razvoj Srbije).


U podršci mladih talenata, Belgrade Fashion Week i Fondacija Novak Đoković podržaće i projekat „Školice života“. Maštovitost i originalnost u dizajniranju pokazali su i najmlađi posetioci 46. Perwoll Fashion Week-a. Oni su u okviru zajedničkog projekta Fondacije Novak Đoković i Belgrade Fashion Week, “BFW kreativni karavan”, kreirali dres za našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

Saradnja BFW i Fondacije Novak Đoković započela je upravo kako bi se podržao projekat „Školice života“ koji za cilj ima da deci pruži priliku za bolji život.

„Zamislila sam da ovaj dres bude beo, da na sebi ima krokodila i srce, i da na njemu piše Srbija. Srce na dresu znači da Novak Đoković podržava Srbiju šta god dobro da uradi za decu“, oduševljeno je podelila svoje utiske Petra, jedna od učesnica radionice.

Zajednički projekat osmišljen je sa ciljem da decu podstakne da zadrže svoju prirodnost i posebnost u izražaju, negujući kod njih prave vrednosti.

„Crtanje predstavlja najveći deo dečijeg stvaralaštva u ranom uzrastu i aktivnost u kojoj mališani veoma uživaju. Zbog toga nam je zanimljivo dok ih gledamo kako kreiraju i nadamo se da će već na prvoj ovakvoj radionici biti prepoznati mladi umetnici i talenti, koje ćemo nastaviti da negujemo i razvijamo. Belgrade Fashion Week je pokazao veliku spremnost da svojom kreativnošću i dobrim idejama doprinese da unapredimo projekat „Školice života“ koji je izuzetno značajan za fondaciju“, rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Poznato je da Perwoll Fashion Week kontinuirano podržava mlade talente, pomaže im da dodatno razviju svoju kreativnost i da se lakše afirmišu u umetničkom svetu.

„Želimo da ovaj karavan krene iz Beograda, širom Srbije, i da u okviru ”Školica života” organizujemo slične radionice. Ideja je i da iz svega ovoga kasnije možda izađe i neka kolekcija” rekao je Nenad Radujević, direktor Modnog studija Click i osnivač prvog "Fashion Week"-a.

Nakon završene radionice, svi radovi bili su izloženi u prostoru Belexpo centra.


Autorska moda jedan je od nosećih programa što je posebno došlo do izražaja tokom treće večeri Perwoll Fashion Week-a koje je započeto revijom Ateljea Milene Čvorović koji nudi neformalno umetničko obrazovanje. Revijom na Perwoll Fashion Week-u predstavilo se čak osamnaest polaznika, kroz dva koncepta Leukophobia „The fear of the color white“ i ALSOOMSE „Independent“.

Koncept Belog projekta pod nazivom LEUKOPHOBIA „The fear of color white“ bavi se ispitivanjem siluete, strukture, oblika, teksture i dalje u okviru ograničenja datog upotrebom belog materijala. Polaznice programa modnog dizajna Ateljea Milene Čvorović predstavile su odevne predmete čija jedinstvena konstrukcija i kroj targetira tekuće modne trendove ostavljajući dovoljno prostora za prikaz senzibiliteta i inspiracije kojoj gravitiraju dizajneri.

Dizajneri koji su se predstavili u okviru ovog projekta su: Milena Nešić, Sara Vukosavljević, Emilija Zdravković, Mina Simić , Miljana Ristić, Mariza Pavlović, Anka Vesković, Una Žilović i Milana Šarić.

Polaznice programa modnog dizajna predstavile su finalne autorske kolekcije u okviru Teme LEUKOPHOBIA „The fear of color white“. Prateći senzibilitet svake od polaznica kreirane su finalne mini kolekcije do osam lookova, koje predstavljaju koncepte koji su pojedinačno razvijani. Kolekcije Fall Winter 2019/2020 targetiraju različite ciljne grupe i stilove.

Dizajneri koji imali prilike da prikažu svoje mini-kolekcije su: Ema Nikolova, Svetlana Stanković, Marina Matović, Jelena Mrkaja, Marija Čanji, Sara Vukosavljević, Julija Jovanović, Milica Pešteri i Ana Radojčić.


Treće veče 46. Perwoll Fashion Week-a nastavljeno je revijom autorske mode. Atraktivni modeli haljina, prsluka i džempera sa potpisom domaćih dizajnera i brendova kao što su Drago, Tijana Milutinović i Senka, posebno su privukli pažnju domaće publike i brojnih gostiju iz inostranstva.

DRAGO - Dragoslav Rajičić prikazao je kolekciju “I’ve Been Loving You Too Long” za proleće leto 2019/20 sažetu u tri bazična pojma - prezasićeno, preterano, suvišno. Dragoslav Rajičić koji stoji iza brenda DRAGO ovom kolekcijom sažima potrebu savremenog potrošača za kupovinom nepotrebnog, dekonstruišući večiti trenutak u kom “svega ima previše”. Silueta, kolorit i detalji inspirisani su likom i delom Leonarda Koena.

Tijana Milutinović je pripremila kolekciju za proleće/leto 2020, kroz ispitivanje “nove forme” u okviru “starih razmišljanja“. Kroz istraživanje savremene forme, inspirisana stvarnošću, teži ka stvaranju estetsko-simboličkih obličja odeće, koja, čini se, govori o čoveku i prirodi njegovoj više nego što pretpostavljamo... Namera da odeća “govori” o unutrašnjim svetovima pojedinaca i kolektiva, je krajnji cilj autorskog brenda Tijana Milutinović.

SENKA se predstavila kolekcijom za proleće/leto 2020 SENKA kojom daje jedan od mogućih odgovora sadašnjem vremenu, prezasićenom ponudama. Repeticija kolorita i forme, kao noseći elementi, predlažu kontru trenutnom diktatu tržišta. Kolekcija je izbalansirana spontanim detaljima koji joj daju konotativno značenje i pokušavaju da dekonstruišu poreklo potrebe za potrošnjom.


Revijama autorske mode zatvoreno je poslednje revijsko veče beogradske nedelje mode. Domaća publika uživala je u revijama poznatih domaćih dizajnerki i brendova: Lily Tailor – Ljiljana Joksović, Lagami - Lana Prosenica i Ana Trošić Trajković.

Lily Tailor – Ljiljana Joksović spremila je kolekciju za sezonu jesen-zima 2019/20 inspirisanu unutrašnjom ženskom borbom sa sopstvenim stavovima naspram društvenih normi i očekivanja.

Lagami - Lana Prosenica je kroz kolekciju za jesen-zimu 2019/20, pod nazivom “In My Closet” dala odgovor na stvarne potrebe i želje jedne žene, kroz sve njene uloge u jednom danu i celoj nedelji.

Ana Trošić Trajković kroz kolekciju za 2020. godinu pod nazivom “Bite this hibridesed blend of mixed fusion” kritički razmatra tokove mode i modne industrije u novom vremenu i postavlja pitanje odgovornosti za hiperkonzumerizam, fast fashion i ulogu tekstilne proizvodnje u zagađenju životne sredine.


Organizatori Perwoll Fashion Week-a prepoznali su da iste vrednosti dele sa Fondacijom Novak Đoković, te je ove jeseni podrška mladima izražena i kroz saradnju sa magazinom Original i projektom Fashion Incubator. Ljubiteljima mode, druge večeri najpre su se predstavili Mina Cvetanović, Jelena Zarić, Kristina Bartuš, Milica Cenerić, kao i diplomci i studenti Univerziteta Metropolitan.

Kolekcija “Power of choice” za sezonu jesen/zima 2019/2020 mlade kreatorke Mine Cvetinović predstavlja jedinstvenu igru geometrijskih oblika i jarkog jesenjeg kolorita. Minina kolekcija bila je samo uvertira u veče bogato revijama autorke mode.

Publika je zatim imala priliku da uživaju u reviji Jelene Zarić koja se predstavila kolekcijom “Universe in me” osmišljenom kao svojevrsni put ka slobodi. U kolekciji dominiraju pastelne boje i nežni tonovi, asimetrija, kao i kontrast u izboru materijala.

Elegantne kreacije objedinjene pod nazivom “Bad Angel”, dizajnerke Kristine Bartuš, namenjene su urbanim damama i to, pre svega, za večernje izlaske i druge svečane prilike. Kolekcija je napravljena pretežno od kože i može se nositi tokom hladnim, ali i tokom toplih dana.

Milica Ceneric predstavila je diplomsku kolekciju “Skyscrapers in our eyes” kao sklop futurističkih multifunkcionalnih odevnih komada. Materijal za ovu kolekciju inspirisan je teksturama solitera i njihovim geometrijskim detaljima. Boje materijala korišćenih za ovu kolekciju svedene su na minimum.

Studenti Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan su i ove godine predstavili svoju reviju, a kao i prethodnih godina, studenti su imali podršku svojih profesora – Tijane Pavlov, Katarine Samardžić i Aleksandra Protića.

Publici su se najpre predstavili diplomci modnog dizajna: Ivana Marčak koja eksperimentiše sa poimanjem teme rasizma, kroz istraživanje oblika na ljudskom telu, tekstura i boja predstavljajući tako različite ljudske rase; Dragana Vujić čija kolekcija je inspirisana pećinskim ukrasima- stalagnitima i stalaktitima; Katarina Krajnović koja u kolekciju pod nazivom “ALWAYS TIRED” istražuje termin depresije; Jelena Vučković koja kroz svoj, začarani grad, predstavlja drugu sliku realnosti od one koja zapravo postoji.

Osim diplomaca, svoje kreacije su prikazali i studenti četvrte godine Modnog dizajna - Jovana Branić i Strahinja Tabakovič, koji su se bavili konceptom svakodnevne odeće žena, prožetom romantičnim detaljima, dubokim dekolteima i naglašenim bokovima.


Druge večeri 46. Perwoll Fashion Week-a autorske kolekcije Atelje Alternativa by Daniela Glišić, DNK studio by Dragana Nikolajević, Đorđe Baščarević Design i Milene Radović izazvale su ovacije publike. Na pisti je posebnu pažnju izazvalo pojavljivanje izuzetne glumice Marije Bergam, koja je otvorila i zatvorila reviju Daniele Glišić, kao i Aleksandre Kežman ćerke našeg proslavljenog fudbalera.

Atelje Alternativa by Danijela Glišić nam donosi kolekciju “Nokturno” za jesen/zimu 2019/2020 koja je nastala kao koncept usmeren ka tišini i lirskoj meditativnoj temi stvaranja. Kroz višeslojno odevanje i neizmeničnu primenu lakih lepršavih materijala (svile, viskoze i pamuka) i teških vunenih štofova, tafta i pletenine, nastaje konkurencijski jasna, čista i definisana linija kolekcije. DNK je kreativni modni studio koji se bavi izradom unikatnih komada odeće (bespoke) i malim serijama modela koji nam ove jeseni donosi kolekciju za jesen/zimu “No compromise”. DNK studio pravi koherentnu celinu kao simbolički apel za smanjenje materijane potrošnje demonstrirajući da uz maštovitu primenu detalja ili adekvatnu kombinatoriku komada basic lako glamurozna odevna kombinacija bez pravljenja kompromisa sa udobnošću.

Autorska kolekcija muške mode kreatora Đorđe Baščarevića bavi se istraživanjem u domenu dekonstrukcije gornjih odevnih predmeta i načina njihovog kombinovanja. Polazna inspiracija je putovanje kroz vreme, te se u odevnim kombinacijama mogu prepoznati elementi mode različitih decenija prošlog veka (90-ih, 80-ih i 50-ih). Autor suptilno koketira sa elementima ženske mode, ali tako da celokupan stajling odiše muževnošću, te je na granici između nosivog i ekscentričnog. Kolekciju jesen/zima 2019/2020. Milene Radović čine kaputi, jakne, haljine, suknje i pantalone. Vođena imperativom udobnosti i lakoćom postojanja, dizajnerka savremenu ženu ušuškava u vunu i svilu, u paleti crne, srebrne i sive kao neophodne svetlosti.


Druge večeri BFW-a održana je finalna revija konkursa Noizz Fashion Award Boris Trivan koja predstavlja idealan način da se podrže najmlađi autori u okviru projekta Fashion Incubator. Takmičenje koje okuplja mlade dizajnere iz celog regiona nosi ime po prerano preminulom uredniku Noizz-a, što je dodatno budilo emocije učesnika, ali i publike. Vrednu nagradu, put na London Fashion Week, osvojio je Bogdan Mrša.

Na reviji su se predstavili brojni mladi dizajneri: Anđela Petrović, Anica Jovanović, Anja Plemić, Bogdan Mrša, Florijan Karh, Katarina Jarstein, Ljubica Stojanović, Maja Božović, Marija Matijašević, Melanija Vasić, Mina Cvetinović, Natalija Malešević, Nevena Krivokapić, Nina Prodanović, Teodora Vučićević, Nives Bošnjak, Saša Dragaš, Tina Gorčić, Valentina Kolander, Viktor Cvetanovski & Ljubica Bekjarov.

Sve kreacije bile su smele i neobične, pomalo futurističke, namenjene mladim, savremenim ljudima sa širokim pogledima na svet. Bilo je neon i metalik boja, efektnih printeva, naramenica, dosta tila, čudnih krojeva, malo asimetrije, oversized komada. Ovi mladi kreativci, inače studenti, diplomci i podstdiplomci modnog dizajna iz zemlje i regiona, ponudili su nam upečatljiva i inovativna modna rešenja, koristeći upcycling tehniku, odnosno transformaciju starog u novo i održive materijale.

Žiri, u sastavu Ana Ljubinković, Tijana Pavlov, Vanja Stojković, Nenad Radujević i Ivan Radojčić, za pobednika je proglasio Bogdana Mršu, koji je kao nagradu dobio prilIku da poseti prestižni London Fashion Week.

Mršin rad u fokusu je imao odevnu plutu i tekstilni otpad, a videli smo i krojeve inspirsane strogim linijama klasičnog muškog odela, kao i interpretaciju japanskog tretiranja tila.
"Nagrada mi mnogo znači- divno se osećam, presrećan sam. Jako mi je drago što su ljudi počeli da cene i prihvataju moj rad. To mi daje motivaciju da nastavim tako da radim. Inspiracija za kolekciju mi je došla iz osećaja depresije, anksioznosti i odbačenosti, sve to sam pokušao da opredmetim kroz dekonstrukciju starih muških sakoa. Rasklapao sam ih, ponovno sam ih koristio, uzimao sam materijale koji su stari, koje imaju rupe i prepravljao sam. Najvažnije je što sam koristio plutu- time sam naglasio tu održivost", istakao je pobednik.


Revijom Dragane Ognjenović u Belexpocentru svečano je otvoren 46. po redu Perwoll Fashion Week. Rame uz rame sa Draganom, prve večeri svoje kreacije predstavio je i Boško Jakovljević koji iz sezone u sezonu vešto pomera granice muške mode u Srbiji. Uz podršku Perwolla, manifestacija nam do 31. oktobra donosi dinamičan raspored revija, stručnih panela, kao i veoma bogat art program.
Kolekcija Dragane Ognjenović odiše gracioznošću i ženstvenošću, a precizan modni izraz i njenu stalnu ljubav prema svedenom, ove sezone dopunjuju volumen i slojevito umotavanje na silueti naglašenog struka. Kaputi sa velikim džepovima i produžene jakne oslobođeni detalja, kao da su zarobili vazduh jesenjeg vetra, nošenog preko bluza i košulja - dominatni su u ovoj kolekciji.

Iskonski ljubitelji mode znaju da su kolekcije brenda Martini Vesto by Boško uvek prepoznatljive i inovativne, pa tako su i u jesenjoj kolekciji svi odevni komadi made-to-measure, izrađeni od visoko kvalitetnih materijala, a svojim edgy dizajnom najviše privlače pažnju modno osvešćene publike. Savršeno ukrojene kreacije odišu individualnošću, a kako se poslednjih godina insistiralo na komercijalnom karakteru, svi modeli imaju upotrebnu vrednost na najvišem nivou.

U narednih sedam dana, očekuju nas premijere autorskih kolekcija brojnih dizajnera, među kojima su afirmisana i dobro prepoznatljiva imena: Aleksandra Lalić, Ana Trošić Trajković, Vesna Kracanović, Daniela Glišić, Tijana Milutinović, Dragana Nikolajevic, Milena Radović, Lilly Tailor, ali i neka nova imena koja traže svoje mesto na našoj modnoj sceni. U pratećem programu Perwoll Fashion Week-a očekuju nas, pored nmnogobrojnih modnih revija, izložbe, performansi, promocije i društveno odgovorne teme.


Osim revija prestižnih domaćih dizajnera koje čine glavni program 46. Perwoll Fashion Week-a, u foajeu Crowne Plaze organizovane su izložbene postavke pod nazivom BFW Exibition Accessories. Izložba modnih detalja tradicionalno čini deo bogatog art programa i ovoga puta je okupila najznačajnija dizajnerska imena, kao i više renomiranih modnih brendova.

Nakon višegodišnjeg iskustva na modnoj sceni u Njujorku, Magdalena Klašnja pokreće liniju ženske obuće - Magdalena K koja se ističe smelim kombinacijama boja, materijala, magenta đonu i najvažnije - po udobnosti. Sopstvena proizvodnja i ručna izrada omogućava brendu Magdalena K. direktnu komunikaciju sa kupcima.

Iza Brenda Opleti stoji jedan mali, ali dobro uigran porodični tim, koji se trudi da njihove torbe i rančevi budu lepi i da privuku pažnju, a osim toga, važno im je da čuvaju i ne zagađuju okolinu, i iz tog razloga se njihove torbe prave od 100% pamučnih recikliranih traka.

Cipele REDA Milano predstavlja spoj moderne industrijske tehnologije i znanja starih majstora. Svakoj cipeli je posvećena posebna pažnja, od dizajna koji ide u korak sa najnovijim trendovima do izbora kalupa i materijala, tako da je konačni proizvod moderna cipela izuzetnog kvaliteta i, što je najvažnije za tržište današnjice, pristojne cene.

Tied Up je modni brend nastao 2012. godine sa idejom da ponudi unisex kravate i leptir mašne za sve, od najmlađih do najastarijih za različite prilike. Sedam godina kasnije u ponudi ima preko 1000 različitih dezena, od elegantnih preko urbanih pa sve do onih šaljivih, a broj modnih aksesoara se svakodnevno povećava.

Gordana Perenčević predstavila je kolekciju nakita pod nazivom “Soft” izrađenu kombinovanom tehnikom.

Hota Hota jewellery je brend savremenog nakita jedinstvenog minimalističkog i futurističkog dizajna. Prepoznatljiv je po naušnicama i narukvicama neobičnih ergonomskih oblika, koji skladno prate liniju tela. Nakit spada u kategoriju nosivih skulptura, umetničkog i modnog nakita, ručne je izrade i limitiranih serija.

Ukoliko želite sebe i svoje najmilije obradujete neobičnim, autentičnim poklonom, koji će predstavljati nadogradnju Vašeg stila - nova kolekcija Iskra srebrnog nakita sa dragim i poludragim kamenjem će ispuniti Vaša očekivanja.Welcome